Home » Știință » Unde misterioase de plasmă „cântătoare” au fost detectate în jurul lui Mercur

Unde misterioase de plasmă „cântătoare” au fost detectate în jurul lui Mercur

Unde misterioase de plasmă „cântătoare” au fost detectate în jurul lui Mercur
Credit foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Publicat: 25.10.2023

În jurul planetelor cu magnetosferă, ceva magic se întâmplă. Dacă asculți cu instrumentele potrivite, poți auzi ciripit și fluierături, aproape ca și cum ar fi cântecul păsărilor în zori și la apus. Aceste așa-numite unde corale au fost înregistrate pe Pământ, pe Jupiter și pe Saturn; și observate pe Uranus și Neptun.

Acum, conduși de astronomul Mitsunori Ozaki de la Universitatea Kanazawa, oamenii de știință din Japonia și Franța le-au detectat fluierând în jurul lui Mercur, sterp și singur, în timp ce acesta se învârte în jurul Soarelui.

Acest lucru este interesant, deoarece aceste alte planete au câteva lucruri pe care Mercur nu le are: atmosfere groase și luxuriante și centuri de radiații permanente în care particulele solare sunt prinse în câmpul magnetic al unei planete.

Mercur nu are un câmp magnetic prea mare

Oamenii de știință spun că este o descoperire care ar putea arunca o lumină asupra mediului magnetic din jurul lui Mercur și asupra modului în care câmpurile magnetice planetare în general sunt modelate de vântul solar.

Mercur nu are un câmp magnetic prea mare. Este o bucată de rocă destul de goală, cu o atmosferă practic inexistentă, prea aproape de Soare pentru confort. De asemenea, este în mod constant lovit de radiații și de vântul solar.

Ciripituri și fluierături în spațiu

Chiar în acest an, oamenii de știință au descoperit în sfârșit că Mercur, chiar și cu câmpul său magnetic și atmosfera sa, are aurore.

Cu mult înainte de această descoperire, însă, oamenii de știință au crezut că Mercur ar putea avea unde corale. Acestea apar atunci când electronii energetici sunt prinși în magnetosfera unei planete, spiralând de-a lungul liniilor câmpului magnetic și generând unde în plasmă.

Aceste unde pot fi înregistrate și transformate în sunete care variază în funcție de modul și locul în care se mișcă electronii.

Explorarea planetei Mercur a fost sporadică și rară, ceea ce înseamnă că înțelegerea noastră a mediului său spațial este fragmentată. Știm despre câmpul său magnetic de când Mariner 10 a făcut observații în anii 1970.

Dar oamenii de știință încearcă să compenseze această lipsă. Iar o parte a misiunii Mercury BepiColombo, lansată în 2018, este un instrument numit MIO, dedicat studierii magnetosferei mercuriene, scrie ScienceAlert.

Acest instrument nu este încă pe orbită; gravitația Soarelui face ca inserția orbitală să fie dificilă. Dar nava spațială a efectuat survoluri ale lui Mercur în 2021 și 2022 care au înregistrat observații ale câmpului magnetic al lui Mercur.

Mercur are aurore bizare

Și acolo, în datele colectate de MIO, cercetătorii au găsit dovezi clare ale undelor în magnetosfera lui Mercur. Dar, pentru că este vorba de Mercur, a existat ceva ciudat în legătură cu ele: au apărut doar într-o mică parte a magnetosferei, într-o zonă cunoscută sub numele de sectorul de zori.

Acest lucru a sugerat că există un mecanism fizic care fie promovează undele corale în acea regiune, fie le suprimă peste tot în rest. Echipa a efectuat modelări și simulări și a determinat că transferul de energie de la electroni la unde electromagnetice este mai eficient în sectorul de zori, ceea ce duce la generarea fluierăturilor.

O înțelegere și o caracterizare mai aprofundată a acestor unde corale va necesita mai multe observații și mai multe analize. Aceste prime detecții le vor permite cercetătorilor să își planifice investigațiile în detaliu, înainte de inserția orbitală a MIO în 2025.

„Până în prezent, încă nu știm dacă Pământul și Mercur au proprietăți spațio-temporale similare ale corului antrenat de electroni”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mercur se micșorează! Ce au observat astronomii pe suprafața planetei?

Un studiu arată că păianjenii pot contamina cu mercur animalele

Sonda spațială BepiColombo a observat o ploaie de electroni ce generează aurore de raze X pe Mercur

Ce au descoperit cercetătorii care au măsurat cromul de pe Mercur?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase