Home » Știință » O filmare din satelit arată „Labirintul Nopții”, uimitorul canion de mărimea Italiei de pe Marte

O filmare din satelit arată „Labirintul Nopții”, uimitorul canion de mărimea Italiei de pe Marte

O filmare din satelit arată „Labirintul Nopții”, uimitorul canion de mărimea Italiei de pe Marte
Imagine: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)/Bill Dunford
Publicat: 22.10.2023

Un nou videoclip palpitant le permite curioșilor să zboare prin „Labirintul Nopții” de pe Marte, un sistem de văi extrem de abrupte, de lungimea Italiei.

Văile care se încrucișează în Noctis Labyrinthus, care înseamnă „Labirintul Nopții” în latină, au o lățime de până la 30 de kilometri (puțin mai lungi decât Manhattan) și 6 km adâncime.

În videoclipul publicat de Agenția Spațială Europeană (ESA), puteți observa, de asemenea, cratere, rămășițele de la alunecări uriașe de teren și dune din nisip.

Labirintul Nopții, un peisaj extraordinar de pe Marte

Videoclipul arată și caracteristici geologice ciudate numite grabene, care sunt un semn al plăcilor tectonice. Aceste „vergeturi” sunt părți ale crustei marțiene care au fost stresate și crăpate din cauza activității vulcanice, au declarat oficialii ESA într-un comunicat.

Mars Express a făcut și fotografii fantastice pentru a inspira iubitorii de spațiu de toate vârstele. Imaginile sale pot arăta caracteristici de până la 10 metri pe suprafața marțiană. De fapt, echipa misiunii a creat recent o nouă imagine mozaic care acoperă întregul glob pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a navei spațiale.

Sursa: ESA/YouTube

Atât mozaicul, cât și noul videoclip „Labyrinth of Night” au fost create cu imagini de la instrumentul High Resolution Stereo Camera al sondei.

Acum, puteți zbura peste grabenele de pe Marte!

Pe lângă realizarea de imagini color, instrumentul a cartografiat și suprafața în 3D, oferind adâncimea topografiei prezentate în videoclip, scrie Live Science.

Pământul are și el plăci tectonice, așa că are grabene precum cele afișate în videoclip. Le puteți observa în Parcul Național Canyonlands sau puteți explora unul în Valea Morții, care este în sine un graben masiv. Și acum, puteți zbura peste grabenele de pe Marte, prin peisajul frumos capturat de Mars Express cu Noctis Labyrinthus.

Vă recomandăm să citiți și:

Scurgere pe Stația Spațială Internațională, observată în direct de centrul de control american

Noi simulări fac lumină asupra originii inelelor și a lunilor înghețate ale lui Saturn

Test de cultură generală. Cât de mare este Universul?

O sondă spațială a doborât recordul pentru cel mai rapid obiect făcut de om

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase