Home » Știință » Încă două țări au semnat Acordurile Artemis pentru explorarea Lunii

Încă două țări au semnat Acordurile Artemis pentru explorarea Lunii

Încă două țări au semnat Acordurile Artemis pentru explorarea Lunii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.11.2023

Încă două țări s-au alăturat „clubului pentru explorarea Lunii”. Islanda și Țările de Jos au semnat Acordurile Artemis, prin care este stabilit cadrul pentru explorarea pașnică, transparentă și sustenabilă a Lunii, au anunțat oficialii NASA.

Astfel, numărul țărilor care au semnat Acordurile Artemis ajunge acum la 31.

Este nevoie de îndrumare și cooperare globală pentru explorarea pașnică și transparență a spațiului pentru Generația Artemis. Unul dintre cei mai vechi aliați ai Americii, NASA este mândră să extindă parteneriatul cu Țările de Jos și să construiască un viitor definit de oportunitatea și descoperirile fără limite”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

Brațul diplomatic al programului Artemis al NASA

NASA și Departamentul de Stat al Statelor Unite au pus bazele Acordurilor Artemis în 2020. Acordurile reprezintă brațul diplomatic al programului Artemis al agenției spațiale americane, care are ca scop stabilirea unei prezențe umane permanente pe Lună și în jurul satelitului natural al Pământului până la finalul deceniului.

Obiectivul ambițios va fi atins prin cooperarea cu industria privată și partenerii internațională, au transmis oficialii NASA, potrivit Space.com.

Printre cele 31 de țări care au semnat Acordurile Artemis se numără jucători importanți în industria spațială, inclusiv Canada, Franța, Germania, India, Japonia, Coreea de sud și Regatul Unit.

România a semnat Acordurile Artemis în martie 2022

Și România face parte din acest grup, începând cu martie 2022. „Faptul că România se alătură Acordurilor Artemis este un pas important. SUA se bucură de relații diplomatice cu România de mai bine de 140 de ani și NASA salută spiritul de explorare adus de România pe acest drum”, declara pe atunci Bill Nelson.

China coordonează un alt efort selenar, care are ca scop stabilirea unei baze în apropiere de polul sudic al Lunii în anii 2030. Șase națiuni au fost de acord să coopereze cu China: Azerbaidjan, Belarus, Pakistan, Rusia, Africa de Sud și Venezuela.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Serviciile secrete americane au dezvăluit ce știu despre programele spațiale ale altor țări, inclusiv România

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Misiunea Artemis II intră în faza finală! Ultimele pregătiri la cea mai puternică rachetă construită vreodată

Prețul astronomic plătit de NASA pentru noile costume spațiale concepute pentru programul Artemis

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase