Home » Știință » Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Fotografie cu Buzz Aldrin pe Lună, misiunea Apollo 11, 1969. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.11.2023

Atunci când misiunea Artemis III va ajunge la polul sudic al Lunii, astronauții vor fi echipați cu cea mai performantă cameră de până acum. Prototipul testat în aceste momente este creat din piese disponibile în comerț, lentile de înaltă calitate, dar și modificările speciale gândite de NASA pentru a fi cât mai rezistent la mediul selenar.

Camera poate funcționa în temperaturi de la minus 200 și până la 120 de grade Celsius, are sistem de protecție împotriva prafului și butoane concepute pentru a fi folosite de astronauții care poartă mănuși spațiale groase.

Instrumentul numit Handheld Universal Lunar Camera (HULC) a fost testat de astronauții Thomas Pesquet (de la Agenția Spațială Europeană), Jessica Wittner de la NASA și Takuya Onishi de la Agenția Spațială Japoneză, operațiunile fiind parte din antrenamentele PANGAEA prin care astronauții dobândesc cunoștințele și abilitățile pentru a fi oameni de știință pricepuți în viitoarele misiuni pe Lună și pe Marte.

Viitoarele scenarii extreme pentru fotografia pe Lună

Cei trei astronauți au finalizat antrenamentele pe insula vulcanică Lanzarote din Oceanul Atlantic, atât în lumina zilei, cât și pe timpul nopții, pentru a simula viitoarele scenarii extreme pentru fotografia pe Lună.

„Inginerii au făcut o treabă foarte bună cu reconfigurarea butoanelor și rearanjarea lor într-un sistem de protecție simplu dar eficient pentru cameră”, a spus Pesquet, într-un comunicat de presă al ESA.

„Factorul uman contează foarte mult pentru noi”

Echipele Apollo au avut la îndemână camere mecanice Hasselblad, iar pe tot parcursul programului au fost făcute 1.407 de fotografii pe Lună. Misiunea Artemis III este așteptată să producă și mai multe fotografii, nu pentru că astronauții vor avea mai mult timp la dispoziție, ci pentru că noile camere foto vor permite să fie făcute și stocate mai multe poze.

„Camera selenară va fi una dintre numeroasele instrumente de care vor avea nevoie pe Lună, așa că ar trebui să fie ușor de folosit. Factorul uman contează foarte mult pentru noi, pentru că vrei ca instrumentul să fie intuitiv și nu chinuitor pentru echipaj”, a explicat Jeremy Myers, coordonator al proiectului HULC de la NASA.

Cel mai bun produs posibil pentru fotografia incredibilă pe Lună

„Încercăm să alegem cele mai bune lentile pentru cadrele de pe Lună și să optimizăm setările într-un mod inteligent. Vrem ca astronauții să fie capabili să facă o poză detaliată cu structurile cristaline dintr-o rocă și să surprindă peisajele, totul la expunerea potrivită”, a adăugat Myers, potrivit IFLScience.

Camera foto va continua testele și va primi și mai multe îmbunătățiri, dar echipele sunt încrezătoare că Artemis III va avea cel mai bun produs posibil pentru fotografia incredibilă pe Lună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Adevărata vârstă a Lunii, dezvăluită cu mostrele aduse de astronauții Apollo 17 pe Pământ

Un astronaut britanic renunță la pensie ca să scrie istorie! Ce misiune de nerefuzat a primit?

Praful de pe Lună ar putea fi topit „cu o lentilă uriașă” pentru a construi străzi

Misiunea Artemis II intră în faza finală! Ultimele pregătiri la cea mai puternică rachetă construită vreodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase