Home » Știință » Fotografie hipnotizantă cu planeta Jupiter, surprinsă de Telescopul Hubble

Fotografie hipnotizantă cu planeta Jupiter, surprinsă de Telescopul Hubble

Credit foto: NASA, ESA, and M. Wong (University of California – Berkeley); Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)
Publicat: 06.11.2023

O nouă fotografie publicată surprinsă recent de Telescopul Spațial Hubble al NASA arată planeta Jupiter în lungimi de undă ultraviolete.

Jupiter a ajuns în opoziție la începutul lunii noiembrie, moment în care planeta și Soarele se află în puncte opuse ale cerului, iar noua imagine cu gigantul gazos include furtuna uriașă cunoscută drept „Marea Pată Roșie”.

Deși furtuna pare roșie atunci când este observată de ochii umani, în fotografia făcută cu Hubble furtuna pare mai întunecată pentru că particulele din ceața de la mare altitudine absorb lumina.

Telescopul Hubble este situat într-un punct unic de observație

Datele folosite pentru a crea această fotografie UV fac parte din studiul Hubble care a avut în vedere sistemul de superfurtuni al planetei Jupiter. Cercetătorii plănuiesc să cartografieze norii folosind datele Hubble pentru a defini structurile 3D ale norilor din atmosfera joviană.

Telescopul Hubble este situat într-un punct unic de observație, astfel că astronomii au primit de-a lungul anilor informații valoroase despre evoluția acestei planete dinamice.

Ochiul uman nu poate detecta lumina ultravioletă

De asemenea, capabilitățile de observare a undelor UV ale lui Hubble au permis astronomilor să studieze lungimile de undă scurtă și de scurtă energie ale luminii pe care ochiul uman nu le poate vedea.

Lumina UV dezvăluie fenomene cosmice fascinante, inclusiv lumina de la cele mai fierbinți și mai tinere stele din galaxiile locale; compoziția, densitățile și temperaturile materialului dintre stele; dar și evoluția galaxiilor, potrivit unui comunicat transmis de NASA.

Fotografia din cazul de față a fost modificată în culori false tocmai pentru că ochiul uman nu poate detecta lumina ultravioletă. Astfel, culorile din spectrul vizibil al luminii au fost aplicate imaginilor, fiecare cu un filtru UV diferit. În cazul de față, culorile aplicate fiecărui filtru au fost: albastru F225W, verde F275W și roșu F343N.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiunea Juno de la NASA a observat „o față stranie” pe Jupiter

Descoperire surpriză pe Jupiter! Telescopul Webb a găsit ceva nemaivăzut în atmosfera planetei

Momentul unui impact pe Jupiter, observat de pe Pământ

Telescopul Webb a detectat cristale de cuarț în atmosfera unei exoplanete „pufoase”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase