Home » Știință » Iată cum construiește NASA sistemele de propulsie pentru misiunea Artemis 2

Iată cum construiește NASA sistemele de propulsie pentru misiunea Artemis 2

Iată cum construiește NASA sistemele de propulsie pentru misiunea Artemis 2
Un booster la fabrica Northrop Grumman (stânga) și rezervorul de hidrogen lichid (dreapta) pentru Artemis 2. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.11.2023

Un nou videoclip arată o rachetă lunară pentru astronauți, care se află în construcție la NASA. Lansarea sa va avea loc în 2024.

Cele două sisteme de propulsie pentru misiunea Artemis 2 vor adăuga un plus de forță rachetei Space Launch System de la NASA, care va lansa patru astronauți într-o misiune pe Lună în 2024.

Fiecare propulsor fabricat de Northrop Grumman cântărește 720.000 kg, ceea ce, potrivit oficialilor NASA, reprezintă masa echivalentă a patru balene albastre.

Fiecare propulsor cântărește 720.000 kg

Echipele de la Centrul Spațial Kennedy (KSC) al NASA se concentrează acum asupra asamblării unor părți ale secțiunii posterioare ale fiecărui propulsor, adică partea care dirijează propulsoarele în timpul unei lansări.

În plus, fiecare piesă cântărește aproximativ 150.000 kg, iar înălțimea imensă necesită, de asemenea, multă grijă și atenție. Segmentele cu două etaje au o înălțime cuprinsă între 8 și 10 metri, în funcție de poziția lor pe propulsor.

Două sisteme de propulsie pentru Artemis 2

Tehnicienii deplasează cu grijă fiecare segment cu ajutorul celor două macarale de 200 de tone ale instalației, a declarat Heather Gillette, managerul operațiunilor, într-o transmisiune în direct pe Facebook în luna octombrie. După ce tehnicienii poziționează macaralele „de o parte și de alta a segmentului, îl rotesc de la orizontală la verticală și îl mută pe standurile noastre de acumulare”, a mai explicat Gillette.

Fiecare propulsor va include cinci segmente, odată ce va fi complet asamblat. Designul, de altfel, se bazează pe boosterul programului navetei spațiale – dar este puțin mai înalt pentru a susține SLS. Practic, acest lucru înseamnă că tehnicienii vor pune cinci piese pe fiecare booster SLS, în loc de patru piese pe boosterele navetei.

Lucrările de asamblare a părții din spate sunt în curs de desfășurare la instalația de rotație, procesare și supraîncărcare de la KSC, în timp ce alte piese ale propulsorului sunt depozitate în apropiere.

Fiecare piesă cântărește aproximativ 150.000 kg

Ulterior, toate segmentele de propulsoare – ansamblurile posterioare complet asamblate și segmentele care așteaptă să fie construite – vor fi mutate în emblematica clădire de asamblare a vehiculelor NASA de la KSC. Piesele de rachetă vor vedea apoi „asamblarea ulterioară în vârful lansatorului mobil”, sau turnul mare ce susține SLS în timpul lansării.

Lansatorul mobil este altfel ocupat în acest moment cu teste esențiale la rampa de lansare 39A, de unde misiunea va fi lansată spre Lună. Acesta a fost supus recent unui test pentru a examina sistemul ce suprimă undele de șoc de la SLS și booster în timpul lansării. În caz contrar, sunetul de lansare ar putea deteriora în mod nejustificat echipamentele.

Toți cei patru astronauți care vor pleca în misiune sunt, de asemenea, ocupați cu antrenamente pentru a se familiariza cu nava spațială Orion, înainte de a efectua un test de simulare a unei amerizări împreună cu Marina SUA și cu oficiali ai NASA spre sfârșitul anului 2023. După selecția din aprilie 2023, pregătirile au fost programate să dureze aproximativ 18 luni, ceea ce înseamnă că echipele se ocupă cu procedurile și hardware-ul pe măsură ce echipajul se antrenează, scrie Space.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Încă două țări au semnat Acordurile Artemis pentru explorarea Lunii

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Misiunea Artemis II intră în faza finală! Ultimele pregătiri la cea mai puternică rachetă construită vreodată

Boeing ar fi furat tehnologia folosită de NASA în programul Artemis

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase