Astronomii au găsit „sistemul solar perfect”. Ar putea exista viață aici?

01 12. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

Cercetătorii au găsit „sistemul solar perfect”, creat fără coliziunile violente ce au dus la formarea cartierului nostru cosmic.

Sistemul, aflat la 100 de ani-lumină depărtare de noi, în constelația Părul Berenicei (Coma Berenices), are doar șase planete, toate de cam aceeași dimensiune. Planetele abia daca s-au schimbat de la formarea sistemului solar în urmă cu 12 miliarde de ani.

Astfel, faptul că acest mediu este aproape neschimbat îl face absolut ideal pentru ca astronomii să afle mai multe despre formarea planetară și posibila existență a vieții.

Astronomii au descoperit mii de sisteme stelare

Studiul care descrie „sistemul solar perfect” a fost publicat în jurnalul Nature.

Sistemul nostru a fost creat în urma unui proces violent. Pe măsură ce planetele se formau, unele s-au izbit de altele, astfel că orbitele au fost perturbate și au apărut giganți precum Jupiter și Saturn alături de lumi relativ mici precum Pământul.

În sistemul HD110067, așa cum a fost numit de astronomi, situația a fost cu totul diferită.

De ce este ideal acest sistem solar?

Nu doar că planetele au dimensiuni similare, dar se și rotesc în sincron, spre deosebire de orbitele complet diferite ale planetelor din Sistemul Solar în care ne găsim noi.

Dr. Rafael Luque, de la Universitatea din Chicago, a fost coordonator al cercetătorii și a spus despre HD110067 că este „sistemul solar perfect”.

„Este ideal pentru studierea modului în care au fost create planete, pentru că acest sistem solar nu a avut începuturile haotice pe care le-am avut noi și a rămas neperturbat de la formare”, a spus Luque, citat de BBC News.

În ultimii 30 de ani, astronomii au descoperit mii de sisteme stelare. Dar niciunul nu a fost atât de potrivit pentru studierea formării planetare. Dimensiunea aproape identică a planetelor și natura nederanjată a sistemului sunt „o nestemată” pentru astronomi pentru că pot fi mai ușor de comparat și analizat. Asta va ajuta oamenii de știință să afle cum s-au format și cum au evoluat aceste lumi.

Cele șase planete sunt de până la 3 ori mai mari decât Pământul

Sistemul are, de asemenea, o stea luminoasă, fapt pentru care va fi ușor de căutat semne ale vieții în atmosferele planetelor.

Toate cele șase planete sunt ceea ce astronomii numesc „sub-Neptun”, adică mai mare decât Pământul și mai mici decât Neptun (care este de patru ori mai lat decât Terra). Cele șase planete descoperite recent sunt de până la 3 ori mai mari decât planeta noastră.

Descoperirea a fost posibilă printr-o colaborare internațională între astronomii care au folosit sateliții spațiali  CHEOPS și TESS, inclusiv membrii NCCR PlanetS de la Universitatea din Berna și Universitatea din Geneva, ambele din Elveția. CHEOPS este o misiune comună a Agenției Spațiale Europene cu Elveția, sub coordonarea Universității din Berna în colaborare cu Universitatea din Geneva, potrivit EurekAlert.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Un moment special”. Astronomii au descoperit primul disc de acreție extragalactic

„Ce naiba se întâmplă?”. Astronomii au detectat o particulă „fără precedent în ultimii 30 de ani”

Fără precedent: Astronomii au detectat o explozie radio la 8 miliarde de ani-lumină depărtare de Pământ

Astronomii au descoperit „galaxii abia născute” cu ajutorul Telescopului Webb