Home » Știință » Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă

Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.12.2023

Sonda Voyager 1, cel mai îndepărtat obiect făcut de om, trimite pe Pământ mesaje care nu au niciun sens.

Oamenii de știință de la NASA se tot chinuie să repare eroarea de la o distanță de 24 miliarde de kilometri. Sonda încă poate primi comenzi de pe Pământ dar mesajele din spațiul interstelar au nevoie de aproximativ 22,5 ore pentru a ajunge la destinație.

Asta înseamnă că vor mai trece zile bune până când experții vor ști dacă încercările lor de a repara computerele vechi de aproape 50 de ani ale sondei au funcționat sau nu.

Voyager 1 trimite mesaje ciudate

Aceasta nu este prima dată când Voyager 1 trimite mesaje ciudate. În 2022, sonda a început să trimite date cu un computer stricat la bord, astfel că toate mesajele emise erau corupte. Inginerii de la NASA au reușit cumva să rezolve problema, dar a durat mai multe luni.

În cazul de față, eroarea vine de la o perturbare în comunicațiile dintre unul dintre cele trei computer de la bord, anume sistemul de date de zbor al sondei (FDS), și unul dintre subsistemele sondei, anume telemetry modulation unit (TMU).

Asta înseamnă că Pământul nu mai primește informații despre spațiul interstelar. Mai mult, starea de sănătate a sondei nu este cunoscută.

Telefoanele din buzunarele noastre, mai puternice decât Voyager

O echipă de la NASA recitește acum documente vechi de zeci de ani despre cum funcționează sonda și computerele sale, o tehnologie extrem de demodată care aproape că a fost uitată.

Astăzi, telefoanele din buzunarele noastre pot opera mai mult de 100 miliarde de instrucțiuni pe secundă. Computerele sondei Voyager pot procesa doar 8.000 pe secundă.

Misiunea nu a fost niciodată menită să dureze atât de mult. Sondele Voyager 1 și Voyager 2 au fost lansate în 1977 și au fost concepute pentru a explora Jupiter și Saturn. Acum, sondele zboară tot mai departe de noi prin spațiul interstelar. Să trimitem o altă sondă în același loc ar dura decenii întregi.

Am putea trimite un ultim mesaj la Voyager 1

Dacă problema sondei Voyager 1 va fi rezolvată, oamenii de știință speră că va rezista până la aniversarea cu numărul 50 a misiunii. Dar zilele sale sunt numărate. Dincolo de Norul Oort, la marginile Centurii Kuiper, ambele sonde vor amuți pe măsură ce generatoarele lor vor rămâne fără combustibil, transmite ScienceAlert.

Unii au sugerat că am putea trimite un ultim mesaj la Voyager 1 înainte ca sistemul de comunicații să se strice de tot. Aceste „ultime cuvinte” ar putea rămâne timp de milenii în memoria computerelor de la bord.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O priveliște spectaculoasă cu orizontul planetei Marte, surprinsă de o sondă NASA

NASA va cheltui o sumă colosală ca să distrugă Stația Spațială Internațională

Oasele unui „schelet cosmic”, observate în noi imagini de la NASA

Misiunea Juno de la NASA a observat „o față stranie” pe Jupiter

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase