Home » Știință » NASA se tot chinuie și nu reușește să deschidă recipientul cu praful și rocile de pe asteroidul Bennu

NASA se tot chinuie și nu reușește să deschidă recipientul cu praful și rocile de pe asteroidul Bennu

Publicat: 24.10.2023

În toamna anului 2023, un transport special din spațiul îndepărtat a ajuns pe Pământ, la bordul unei capsule bine securizate. Recipientul a fost conceput pentru a ține în siguranță praful și rocile de pe asteroidul Bennu în timpul călătoriei prin spațiu, dar acum echipele de la Centrul Spațial Johnson al NASA nu reușesc să deschidă recipientul.

De câteva zile bune, echipele misiunii OSIRIS-REx se chinuie să deschidă vârful TAGSAM, recipientul din capătul unui braț robotic atașat la nava spațială care a fost folosit pentru a colecta roci și praf de pe asteroidul Bennu. Vârful TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) este locul în care se află cea mai mare parte din materialul de asteroid, astfel că cercetătorii trebuie să aibă foarte mare grijă să nu-l contamineze.

„După multiple încercări, echipa a descoperit că două dintre cele 35 de elemente de prindere de pe TAGSAM nu au putut fi înlăturate cu uneltele aprobate pentru uz în containerul sigilat OSIRIS-REx. Echipa încearcă acum să dezvolte și să implementeze noi metode pentru a extrage materialul, iar în același timp continuă să păstreze mostrele neatinse”, a transmis NASA.

NASA va încerca și alte metode

Atunci când a fost înlăturat capacul de aluminiu al recipientului, cercetătorii au găsit praf și reziduuri de culoare neagră pe platforma de avionică. În data de 11 octombrie, NASA a dezvăluit primele imagini cu mostrele colectate de pe asteroidul Bennu. „Singura problemă este că am găsit mai mult material decât ne așteptam”, a declarat la acea vreme Francis McCubbin, de la Centrul Spațial Johnson, în timpul unei conferințe cu presa și publicul.

Până acum, echipele au reușit să extragă o mică parte din materialul din afara recipientului. În următoarele săptămâni, NASA va încerca să aplice noi metode pentru a extrage restul de material, potrivit Gizmodo.

Mostrele de pe asteroidul Bennu au depășit așteptările

„Instrumentele pentru orice soluție de extragere a materialului rămas trebuie să încapă în containerul sigilat și să nu compromită integritatea științifică a colecției, iar orice procedură trebuie să fie conform standardelor”, a mai transmis NASA.

Mostrele de asteroid extrase până acum au depășit așteptările și obiectivele misiunii de a colecta 60 de grame de pe asteroidul Bennu. Până acum, agenția spațială americană a adunat 70,3 grame de praf și roci. Totodată, oamenii de știință au analizat mostrele și au descoperit o abundență de molecule de carbon și apă. Oamenii de știință sperau să găsească dovezi de materie organică, fapt ce ar sprijini teoria că elementele de bază ale vieții „se plimbă” prin Univers la bordul rocilor spațiale antice.

Misiunea OSIRIS-REx a fost lansată în septembrie 2016

Misiunea OSIRIS-REx de la NASA a fost lansată în septembrie 2016 și a ajuns la asteroidul Bennu în decembrie 2018. După aproape doi ani de observații, nava spațială a aterizat pe Bennu și a extras material de pe suprafață în octombrie 2020. OSIRIS-REx a adus mostrele înapoi pe Pământ în data de 24 septembrie 2023.

Așadar, poate că misiunea celor de la NASA a întâmpinat unele obstacole temporare, însă primele rezultate sugerează că ne așteaptă descoperiri importante.

Vă mai recomandăm să citiți și:

INTERVIU EXCLUSIV: DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre misiunea OSIRIS-REx

Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?

Praful și rocile de pe suprafața asteroidului Bennu conțin elementele de bază ale vieții

Ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu forța a 22 de bombe atomice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase