Home » Știință » Test de cultură generală. Cât de cald este într-un iglu?

Test de cultură generală. Cât de cald este într-un iglu?

Foto: Shutterstock
Publicat: 25.12.2023

V-ați întrebat vreodată dacă eschimoșilor le este cald sau frig în locuințele lor? Cât de cald este într-un iglu?

Cât de cald este într-un iglu? Temperatura din interiorul unui iglu poate ajunge la aproximativ 16 grade Celsius.

Zăpada folosită pentru igluuri conține 95% aer comprimat, ceea ce o face un izolator excelent (gheața solidă, pe de altă parte, nu reține atât de bine căldura), potrivit Britannica.

Cât de cald este într-un iglu?

Igluul este o locuință temporară de iarnă sau o așezare de vânătoare a inuiților canadieni și din Groenlanda (eschimoși). Termenul de „iglu”, derivat din cuvântul eschimos „igdlu” („casă”), este legat de Iglulik, un oraș, și Iglulirmiut, o comunitate inuită, ambele situate pe o insulă cu același nume.

Igluul, de obicei construit din blocuri de zăpadă și având formă de dom, este folosit doar în zona cuprinsă între delta râului Mackenzie și Labrador, unde, vara, inuiții locuiesc în corturi făcute din piele de focă sau, mai recent, din pânză, conform Britannica.

Pentru a construi un iglu, constructorul ia un strat adânc de zăpadă fină și compactă și îl taie în blocuri cu un cuțit special de zăpadă, un instrument în formă de sabie, inițial făcut din os, dar acum de obicei din metal.

Cum se construiește un iglu?

Fiecare bloc este un dreptunghi cu dimensiunile de aproximativ 60 de centimetri pe 120 cm și cu o grosime de 20 cm. După ce o primă serie de blocuri este așezată într-un cerc pe o suprafață plană de zăpadă, suprafețele superioare ale blocurilor sunt șlefuite într-un unghi înclinat pentru a forma prima treaptă a unei spirale. Blocuri suplimentare sunt adăugate la spirală pentru a o trage spre interior până când domul este complet, cu excepția unui orificiu lăsat la partea de sus pentru ventilație.

Îmbinările și crăpăturile sunt umplute cu zăpadă. O bucată clară de gheață sau intestine de focă sunt folosite pentru ferestre. O trecere îngustă semicilindrică, lungă de aproximativ 3 metri, cu spații pentru depozitarea proviziilor, duce în interiorul igluului.

Curenții de aer sunt ținuți departe de camera principală printr-o perdea din piele de focă agățată la intrarea exterioară a trecerii și printr-un zid de susținere joasă, semicircular, care este uneori construit la câțiva metri distanță de capătul tubului. Mobilierul principal constă dintr-un vas pentru arderea grăsimii de focă pentru căldură și lumină și o platformă joasă de dormit din zăpadă acoperită cu crengi de salcie și învelită în blană de ren.

Dimensiunile igluurilor variază, dar în general acestea găzduiesc doar o singură familie. Un inuit experimentat poate construi un iglu de zăpadă într-un interval de timp cuprins între una și două ore. Gazonul, piatra și lemnul au fost, de asemenea, folosite pentru a construi igluuri.

Vă recomandăm să citiți și:

Atmosfera planetei Marte strălucește în nuanțe de verde pe timpul nopții

Cele mai vechi continente din Calea Lactee ar putea fi cu 5 miliarde de ani mai „bătrâne” decât cele de pe Pământ

Cum este afectat copilul atunci când bărbații devin tați la vârste mai înaintate?

Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât sedentarismul, chiar și dormitul, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase