Home » Știință » Test de cultură generală. De ce este întuneric în spațiu?

Test de cultură generală. De ce este întuneric în spațiu?

Publicat: 10.01.2024

De ce este întuneric în spațiu? Întrebarea, deși pare simplă, este de fapt foarte complicată. Este o întrebare la care au meditat mulți oameni de știință timp de multe secole, inclusiv Johannes Kepler, Edmond Halley și medicul-astronom german Wilhelm Olbers.

Deși lumina stelelor devine mai slabă odată cu distanța, un simplu calcul arată că estomparea este anulată de numărul în continuă creștere al stelelor pe măsură ce crește distanța, astfel încât spațiul ar trebui să fie plin de lumină, scrie BBC Science Focus.

Dar dacă Universul este plin de stele, de ce lumina lor nu se adună pentru a face cerul luminos tot timpul? Se pare că dacă Universul ar fi infinit de mare și infinit de vechi, atunci ne-am aștepta ca cerul nopții să fie luminat de lumina tuturor acestor stele. Oriunde ne-am uita în spațiu, am vedea o stea.

Totuși, din experiență, știm că spațiul este negru. Această contradicție aparentă între așteptarea noastră că cerul nopții să fie luminos și experiența noastră că este negru este cunoscută sub numele de Paradoxul lui Olbers.

De ce este întuneric în spațiu?

De ce este întuneric în spațiu? Au fost propuse multe explicații diferite pentru a rezolva Paradoxul lui Olbers. Cea mai bună soluție în prezent este că Universul nu este infinit de vechi; are undeva în jur de 15 miliarde de ani.

Acest lucru înseamnă că putem vedea doar obiecte aflate la o distanță la care lumina poate călători în 15 miliarde de ani. Lumina de la stelele aflate mai departe decât această distanță nu a avut încă timp să ajungă la noi și, prin urmare, nu poate contribui la iluminarea cerului, explică NASA.

Efectul Doppler

Un alt motiv pentru care cerul nu poate fi luminat de lumina vizibilă a tuturor stelelor este că atunci când o sursă de lumină se îndepărtează, lungimea de undă a acelei lumini devine mai mare (ceea ce înseamnă pentru lumină mai mult roșu).

Asta înseamnă că lumina de la stelele care se îndepărtează de noi va deveni deplasată către roșu și poate ajunge atât de departe încât să nu mai fie vizibilă deloc. Același efect îl putem auzi atunci când o ambulanță trece pe lângă noi, iar tonalitatea sirenei devine mai joasă pe măsură ce ambulanța se îndepărtează; acest efect se numește Efectul Doppler.

Vă recomandăm să citiți și:

O „anomalie cosmică” despre care se știe încă din anii 1960 a fost, în sfârșit, rezolvată

A fost creată salata „perfectă” pentru astronauții care vor ajunge pe Marte

NASA vrea „să atingă Soarele” în anul 2024! „Este echivalentul aselenizării din 1969”

Pământul are un „sistem de apărare ascuns” ce protejează împotriva asteroizilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase