Home » Știință » NASA a detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre

NASA a detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre

Credit foto: NASA’s Goddard Space Flight Center
Publicat: 15.01.2024

Oamenii de știință au detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre pe care nu reușesc să îl explice.

Cercetătorii au descoperit semnalul misterios în datele colectate cu Telescopul Spațial Fermi pentru raze Gamma al NASA în timp ce căutau cu totul altceva.

Semnalul pare să aibă legătură cu un alt semnal de raze gamma, orientat spre o direcție similară și cu aproape aceeași magnitudine, care la rândul său nu poate fi explicat deocamdată.

„Am găsit un semnal mult mai puternic, într-o parte diferită a cerului”

„Este o descoperire complet întâmplătoare. Am găsit un semnal mult mai puternic, într-o parte diferită a cerului, nu acolo unde căutam”, a explicat Alexander Kashlinsky, cosmolog la Universitatea din Maryland, SUA și Centrul Goddard pentru Zbor Spațial al NASA din Greenbelt.

Cercetătorii au descoperit noul obiect în timp ce căutau un element asociat razelor gamma în radiația cosmică de fond (cosmic microwave background sau CMB), adică radiația rămasă în urmă de la începuturile Universului.

Radiația cosmică de fond, mai fierbinte în direcția constelației Leul

În urmă cu câțiva zeci de ani, oamenii de știință și-au dat seama că radiația cosmică de fond este structurată așa fel încât este mai fierbinte și mai încărcată în direcția constelației Leul și mai rece cu mai puține microunde în direcția opusă. Cercetătorii încearcă acum să înțeleagă mai bine această structură, relatează The Independent.

Într-un nou studiu, o echipă a încercat să afle dacă aceeași structură „dipol” ar putea fi observată în raze gamma. Astfel, cercetătorii au folosit un telescop spațial de la NASA care scanează întregul cer pe tot parcursul zilei.

În cele din urmă, echipa a găsit structura pe care o căuta, dar era aflată într-un loc complet neașteptat, în cerul sudic, departe de radiația cosmică de fond.

Unul dintre marile mistere ale astrofizicii

Noul dipol descoperit provine, de asemenea, din aceeași direcție ca altul găsit în razele cosmice ultra-energetice. Ambele structuri au magnitudini similare.

Razele cosmice sunt particule accelerate, în mare parte protoni și nuclee de atomi. Cele mai rare și mai energetice particule, numite raze cosmice ultra-energetice (UHECR), conțin peste 1 miliard de ori mai multă energie decât razele gamma 3 GeV, iar originea lor continuă să fie unul dintre marile mistere ale astrofizicii, potrivit EurekAlert.

Oamenii de știință cred că cele două fenomene au o legătură și cel mai probabil își au originea la aceeași sursă. Acum, cercetătorii speră să găsească această sursă ori să descope o nouă explicație pentru cele două structuri.

Studiul despre descoperire, intitulat Probing the Dipole of the Diffuse Gamma-Ray Background, a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Concedieri la NASA! Agenției spațiale i-a fost micșorat bugetul

Un fost cercetător NASA are o predicție sumbră pentru următoarele 12 luni

Anunț oficial! NASA amână întoarcerea pe Lună

NASA vrea „să atingă Soarele” în anul 2024! „Este echivalentul aselenizării din 1969”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase