Home » Știință » Concedieri la NASA! Agenției spațiale i-a fost micșorat bugetul

Concedieri la NASA! Agenției spațiale i-a fost micșorat bugetul

Concedieri la NASA! Agenției spațiale i-a fost micșorat bugetul
Foto: SOPA Images Limited/Alamy Live News/Profimedia
Publicat: 13.01.2024

Concedieri la NASA după ce reducerile bugetare federale au lovit puternic agenția. Ce programe vor fi afectate?

Ca urmare, Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al agenției spațiale a concediat, potrivit LA Times, 100 de contractori, ceea ce ar putea forța reducerea ambițiosului său proiect Mars Sample Return (MSR).

În a doua săptămână a lunii ianuarie, directorul JPL, Laurie Leshin, i-a informat pe angajați că eforturile NASA de a aduce înapoi mostre de pe Marte ar putea fi limitate la doar 300 de milioane de dolari în acest an, reprezentând puțin peste o treime din bugetul de 822 de milioane de dolari din 2023 și mai puțin de o treime din bugetul solicitat de administrația Biden.

Programul de aducere a mostrelor de pe Marte, afectat de concedieri la NASA

Misiunea fusese deja afectată de incertitudinea bugetară. În iunie 2023, au apărut rapoarte conform cărora costurile misiunii ambițioase cresc rapid, alarmându-i pe oficiali. În octombrie, NASA a început să reevalueze arhitectura misiunii după ce o comisie independentă a constatat că cea actuală avea un buget și un program „nerealiste”, informează Futurism.

Și nu doar misiunea MSR s-ar putea vedea afectată de aceste concedieri la NASA.

„Adaptarea la o astfel de tăiere bugetară mare într-un singur an va fi dureroasă. Devine tot mai probabil și că va exista un impact asupra forței de muncă a JPL sub formă de concedieri, iar modul în care sunt implementate astfel de acțiuni asupra forței de muncă JPL înseamnă că impactul nu ar fi limitat doar la MSR”, a scris Leshin într-un e-mail intern.

Potrivit e-mailului, NASA i-a ordonat Laboratorului să întrerupă un proiect cheie din cadrul misiunii MSR.

Ce planuri nu au fost afectate de tăierile bugetare?

Misiunea, un efort comun extrem de complex realizat împreună cu Agenția Spațială Europeană, implică lansarea în orbita marțiană a mostrelor colectate de roverul Perseverance al NASA de pe Planeta Roșie, de unde vor fi preluate de o navă spațială separată pentru a fi aduse înapoi pe Pământ la începutul sau mijlocul anilor 2030.

JPL a impus între timp o înghețare a angajărilor și a oprit lucrările la Sistemul de Captare, Conținere și Recuperare al misiunii, care este proiectat să preia mostrele din orbită și să le aducă pe Pământ.

Legislatorii și-au exprimat nemulțumirea față de tăierile bugetare, reprezentantul Adam Schiff (D-CA) declarând pentru LA Times că „decizia unilaterală și fără precedent a NASA de a reduce finanțarea pentru misiunea Mars Sample Return, înainte ca Congresul să-și finalizeze procesul de alocare a fondurilor, are consecințe devastatoare în lumea reală”.

„Această misiune crucială a fost identificată drept prioritatea științifică cea mai înaltă a NASA în deceniul respectiv, iar să ne retragem acum înseamnă să renunțăm la un important leadership american în domeniul științei spațiale”, a adăugat el, referindu-se la un simpozion național care stabilește prioritățile în proiectele spațiale pentru următorii zece ani.

În ceea ce privește bugetul NASA, responsabilii nu s-au opus eforturilor NASA de a reveni pe Lună, alocând suma solicitată de 7,91 miliarde de dolari pentru acest an fiscal.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au găsit o galaxie stranie care nu are nicio stea

Bărbatul care a contactat Stația Spațială Internațională cu o antenă făcută de el

Misiunea solară Aditya-L1 a Indiei a ajuns pe orbita Soarelui

A fost găsită veriga lipsă! Astronomii au văzut în timp real ce s-a întâmplat după moartea unei stele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase