Trucul prin care putem să ne bucurăm mai mult de plăcerile vieții

04 03. 2024, 14:24

Imaginați-vă că sunteți la cină la restaurantul dumneavoastră preferat și chelnerul vă așeză la cea mai bună masă. Este plăcută și liniștită, astfel încât puteți purta o conversație interesantă cu partenerul dumneavoastră. Mai mult decât atât, masa este chiar lângă o fereastră cu o priveliște minunată. Vă beți vinul și vă bucurați de o mâncare delicioasă. Cina durează câteva ore.

Credeți că v-ați bucura mai mult de această seară dacă ați sta la masa aceea frumoasă tot timpul sau dacă ați fi trimis din când în când în spatele restaurantului, unde este aglomerat și zgomotos? Cel mai probabil, nu – cel puțin asta este ceea ce sugerează intuiția. Dar se înșală.

Studiile arată că oamenii se bucură mai mult de lucrurile bune din viață (cum ar fi să asculte muzică sau să primească un masaj relaxant) dacă le împart în etape mai mici.

Experiențele frumoase devin memorabile în doze mici

O masă frumoasă este plăcută, dar bucuria trăită în prima oră se estompează în timp. Care este motivul? Obișnuința. Aceasta este tendința creierului nostru de a reacționa din ce în ce mai puțin la lucrurile care sunt constante, care nu se schimbă. Pe măsură ce ne obișnuim cu aspectele plăcute ale vieții noastre, atât cele mari (un soț iubitor, o casă confortabilă, un loc de muncă bun), cât și cele mici (o priveliște minunată, o mâncare gustoasă), le observăm și apoi le apreciem mai puțin. Mutarea în partea mai înghesuită a restaurantului pentru o vreme (poate pentru a merge la baie) va declanșa o reacție, care face ca luxul scaunului de la fereastră să fie mai evident.

Un alt exemplu: vacanțele. Cu câțiva ani în urmă, tânăra Tali a plecat într-o călătorie de lucru într-o stațiune însorită din Republica Dominicană. Misiunea ei era să afle ce îi făcea fericiți pe turiști și de ce. Ea a intervievat oamenii despre experiențele lor și le-a cerut să completeze sondaje. Atunci când a primit datele, ea a observat un cuvânt care apărea mereu și mereu: primul. Turiștii au vorbit despre bucuria de a „vedea oceanul pentru prima dată”, despre „prima baie în piscină”, despre „prima înghițitură dintr-un cocktail de vacanță”. „Primele” păreau extrem de importante. Nu te poți obișnui cu o premieră.

Cum primele se întâmplă de obicei la începutul unei vacanțe, Tali s-a întrebat dacă oamenii se distrează mai bine la începutul călătoriilor lor. Din fericire, marea companie de turism cu care lucra solicitase clienților din întreaga lume să își evalueze sentimentele pe parcursul vacanțelor. Analiza cifrelor a arătat că bucuria atingea un vârf după 43 de ore. La sfârșitul celei de-a doua zile, după ce oamenii au cunoscut mai bine locul, era momentul în care erau cel mai fericiți. Ulterior, nivelul de bucurie a fost în scădere.

Aceste dovezi sugerează că ați putea beneficia cel mai mult de mai un număr mai mare de călătorii mici, repartizate pe parcursul anului, mai degrabă decât de o singură escapadă lungă. În acest fel, veți maximiza primele experiențe și amintirile la întoarcere, notează The Guardian.

Soluția pentru a tolera experiențele neplăcute: fără pauze

Cum rămâne cu experiențele neplăcute? Ar trebui să le divizăm și pe acestea? Imaginați-vă că trebuie să curățați o toaletă. Ați prefera să o faceți dintr-o dată sau să faceți mici pauze la fiecare 10 minute? Cei mai mulți oameni vor să îndure neplăcerile în etape. Atunci când cercetătorii i-au întrebat pe oameni dacă ar dori o pauză de la mirosul neplăcut sau dacă ar dori să termine totul dintr-o dată, 90 de persoane au răspuns: „Pauze, vă rog!”.

Marea majoritate – 82 din 119 – au spus, de asemenea, că doresc o pauză de la un zgomot enervant. Au răspuns acest lucru pentru că au crezut că experiența ar fi mai puțin supărătoare dacă ar avea o pauză. Pare a fi o solicitare rezonabilă, dar nu este corectă. Atunci când oamenii au fost expuși la zgomot, cei care și-au luat o pauză au suferit mai mult în general. Pauza a întrerupt obișnuința lor naturală la stimulul nedorit.

Concluzia este aceea că, dacă trebuie să finalizați o sarcină neplăcută, probabil ar fi înțelept să nu o întrerupeți. Odată ce vă întoarceți, mirosul va fi mai rău și zgomotul mai puternic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fericirea nu costă mult, arată un studiu pe popoare indigene și comunități locale

Câți bani aduc cu adevărat fericirea? Un expert spune cum să trăim cu „suficient”

Sigmund Freud s-a înșelat! Succesul aduce, până la urmă, fericirea

Cine a fost John Locke? „Fericirea sau nefericirea oamenilor este în mare parte opera lor”