Home » Știință » Care sunt cele mai fericite cupluri: cele căsătorite sau cele necăsătorite?

Care sunt cele mai fericite cupluri: cele căsătorite sau cele necăsătorite?

Publicat: 14.02.2024

Care sunt cele mai fericite cupluri, cele care sunt căsătorite sau cele care nu sunt? Iată ce rezultate a găsit un sondaj Gallup.

Potrivit sondajului Gallup, cele mai fericite cupluri sunt cele căsătorite, în comparație cu persoanele aflate în oricare alt tip de relație.

„Oricum am analiza aceste date, vedem un avantaj destul de mare și de remarcabil în a fi căsătorit în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a spus autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup.

Care sunt cele mai fericite cupluri?

Între 2009 și 2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum ar evalua viața lor actuală, zero fiind cea mai proastă evaluare posibilă și 10 fiind cea mai bună. Ulterior, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți cum anticipează că va fi nivelul lor de fericire în cinci ani.

Pentru a fi considerată prosperă, o persoană trebuia să clasifice viața ei actuală cu șapte sau mai mult și viitorul lor anticipat cu opt sau mai mult, potrivit sondajului.

Pe parcursul perioadei de cercetare, persoanele căsătorite au raportat în mod constant niveluri mai ridicate de fericire decât cele necăsătorite, cu o diferență cuprinsă între 12% și 24%, în funcție de an, conform datelor.

Diferența a fost evidentă chiar și atunci când cercetătorii au ajustat pentru factori precum vârstă, rasă, etnie, gen și educație, arată sondajul.

Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au absolvit liceul își evaluează viețile mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu diplomă de master, notează CNN.

„Lucrurile precum rasa, vârsta, genul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât acestea când vine vorba de o măsurătoare a felului în care trăiești viața în cel mai bun mod posibil”, a spus Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al Proiectului Național de Căsătorie de la Universitatea din Virginia (SUA). Wilcox a evaluat și editat cercetarea Gallup.

„Suntem animale sociale. Și așa cum a spus Aristotel, suntem programați să ne conectăm”, a adăugat el.

Legătura dintre fericire și căsătorie

Poate că fericirea legată de căsătorie are de-a face cu ceea ce oamenii se așteaptă de la ea, spune Ian Kerner, terapeut în căsătorie și familie licențiat și colaborator CNN pe subiecte de relații.

„În practica mea din ultimul deceniu, am observat o schimbare graduală de la ‘căsătoria romantică’ la ‘căsătoria de însoțire’, adică oamenii aleg tot mai des parteneri care sunt mai degrabă ca cei mai buni prieteni decât parteneri din pasiune”, a spus Kerner.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, înseamnă și că acele persoane își aleg partenerii pe baza calităților susceptibile să promoveze stabilitatea și satisfacția pe termen lung, a spus el.

„La nivelul minim, conceptul de angajament implică experiența de a fi legat de altcineva. La nivelul său cel mai bun, înseamnă a fi legat de cineva care este o bază consistentă și sigură, care va fi acolo pentru tine în fața oricăror adversități”, a spus dr. Monica O’Neal, psiholog din Boston.

Există multe lucruri pe care le putem învăța din date, dar este dificil de spus dacă căsătoria este motivul pentru nivelurile mai ridicate de fericire, a spus Rothwell.

Acest lucru s-ar putea întâmpla datorită faptului că oamenii care au calități care tind să ducă la o fericire mai constantă sunt, de asemenea, cei care caută căsătoria, arată sondajul.

„De asemenea, cel puțin pentru bărbați, există beneficiul asociat cu faptul de a fi căsătorit în ceea ce privește câștigarea unui venit mai mare. Există multe dezbateri în literatură cu privire la faptul dacă acest lucru i se datorează faptului că bărbații mai de succes, fermecători, inteligenți, care au calități care i-ar conduce să câștige mai mult pe piața muncii sunt mai predispuși să se căsătorească”, a spus Rothwell.

Care sunt cele mai fericite cupluri? Este căsătoria factorul care crește fericirea?

Calitatea căsătoriilor, cu toate acestea, poate varia în funcție de circumstanțele individuale, schimbările societale și perspectiva culturală asupra căsătoriei, a adăugat el.

De exemplu, în comunitățile în care căsătoria este adesea o necesitate practică, datele arată un efect mai mic asupra fericirii decât în cele în care indivizii se simt mai liberi să-și aleagă statutul și partenerul, a spus Rothwell.

Iar O’Neal nu își imaginează că a fi într-o căsătorie nefericită vă va face să vă simțiți mai bine în viață în general.

„Tot cred că cei care au căsătorii nefericite sunt probabil mai puțin fericiți decât cei care sunt singuri”, a spus ea.

Indiferent dacă sunteți căsătoriți sau sunteți într-o relație, puteți optimiza șansele pentru o relație fericită prin comunicarea despre ceea ce implică angajamentul vostru reciproc, a spus O’Neal.

„Nu cred că vom ajunge vreodată la un punct în științele sociale în care să putem spune dacă și cu ce precizie căsătoria cauzează fericire sau nu”, a spus Rothwell.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă în creier după o despărțire?

Copiii care locuiesc în apropiere de spații verzi au oase mai puternice

Ciocolata neagră reduce riscul de hipertensiune

Ce ni se pare amuzant? Există vreo diferență de la femei la bărbați?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase