Home » Știință » Test de cultură generală. Care a fost primul sport jucat în spațiu?

Test de cultură generală. Care a fost primul sport jucat în spațiu?

Publicat: 06.03.2024

Iată și o întrebare distractivă: care a fost primul sport jucat în spațiu? Pentru cine nu știe deja răspunsul, acesta poate fi găsit mai jos.

Care a fost primul sport jucat în spațiu? Este vorba despre golf.

În 1971, astronautul Alan Shephard a folosit capul unei crose de golf 6 atașat la un instrument de colectare a pietrelor pentru a lovi mingi de golf pe Lună. În ciuda faptului că gravitația selenară este de doar o șesime din cea a Pământului, loviturile sale au atins doar 22, respectiv 37 de metri, potrivit Britannica.

Alan B. Shepard, Jr. (născut pe 18 noiembrie 1923 în East Derry, New Hampshire, SUA și decedat pe 21 iulie 1998 în Monterey, California) a fost primul astronaut american care a călătorit în spațiu.

Care a fost primul sport jucat în spațiu?

Shepard a absolvit Academia Navală a SUA, Annapolis, Maryland, în 1944, și a servit în Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la bordul distrugătorului Cogswell. A obținut decorațiile de aviator naval în 1947, s-a calificat ca pilot de test în 1951 și a experimentat cu aeronave de mare altitudine, sisteme de alimentare în zbor și aterizări pe punțile înclinate ale portavioanelor.

În 1957 a absolvit Colegiul de Război Naval din Newport, Rhode Island. În 1959, a devenit unul dintre cei șapte astronauți aleși pentru programul Mercury al SUA de către Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA).

Shepard a condus biroul astronauților NASA

Shepard a comandat zborul Apollo 14 (31 ianuarie – 9 februarie 1971; împreună cu Stuart A. Roosa și Edgar D. Mitchell), care a implicat prima aselenizare, în craterul Fra Mauro. La sfârșitul plimbării sale pe Lună, Shepard, pasionat de golf, a lovit două mingi cu o crosă improvizată ca o demonstrație jucăușă pentru camerele de televiziune în direct, astfel demonstrând gravitația selenară slabă.

Shepard a condus biroul astronauților NASA între 1963 și 1969, apoi din 1971 până în 1974, când s-a retras din Marina SUA în calitate de contraamiral și din programul spațial pentru a urma o carieră în afacerile private în Texas. A primit numeroase premii, inclusiv Medalia de Serviciu Distinsă NASA și Medalia de Onoare Spațială a Congresului. A fost și coautor, împreună cu colegul său astronaut din programul Mercury Deke Slayton, al cărții „Moon Shot: The Inside Story of America’s Race to the Moon” (1994), conform Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Sursa razelor cosmice care bombardează Pământul, în sfârșit aflată

Roverul Perseverance ar fi găsit deja viață pe Marte

Test de cultură generală. Câte grade sunt în spațiu?

19 galaxii spiralate, surprinse de Telescopul James Webb în imagini amețitoare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase