Home » Știință » Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?

Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?

Foto: NASA
Publicat: 23.02.2024

NASA a încheiat oficial experimentul cu foc în spațiu, numit Spacecraft Fire Safety Experiment (Saffire), după ce acesta a ars în atmosfera Pământului, încheind șase misiuni de succes care au implicat focuri controlate în orbită.

Al șaselea și ultimul experiment al agenției, numit Saffire-VI, a călătorit la Stația Spațială Internațională în august, fiind amplasat în siguranță în interiorul unei capsule spațiale Northrop Grumman Cygnus fără echipaj.

În ianuarie 2024, capsula a ars în timpul reintrării în atmosferă, astfel încheindu-se experimentul cu foc în spațiu care a furnizat informații valoroase despre comportamentul focului în spațiu și despre modul de îmbunătățire a siguranței în viitoarele misiuni de explorare spațială.

Experimentul cu foc în spațiu al NASA a ajuns la sfârșit

Primul experiment Saffire a avut loc în 2016, când oamenii de știință au aprins o mostră de amestec de bumbac și fibră de sticlă într-o incintă cu dimensiuni de aproximativ 1 metru pe 1,2 metri, depășind astfel experimentul anterior, care avea aproximativ dimensiunile unei cărți de vizită, conform NASA.

Misiunea și cele cinci experimente ulterioare au fost concepute pentru a investiga aspecte importante legate de siguranța echipajului.

„Cât de mare trebuie să fie un incendiu pentru ca lucrurile să devină critice pentru echipaj?”, s-a întrebat investigatorul principal al Saffire, David Urban, într-un comunicat al NASA.

„Asemenea cercetări sunt efectuate pentru orice altă structură locuită de pe Pământ”

„Asemenea cercetări sunt efectuate pentru orice altă structură locuită de pe Pământ, clădiri, avioane, trenuri, automobile, mine, submarine, nave, dar nu am făcut această cercetare pentru nave spațiale înainte de Saffire”, spune Urban.

Pentru Saffire-VI, oamenii de știință au crescut concentrația de oxigen și au redus presiunea față de experimentele anterioare. Cu alte cuvinte, NASA a încheiat misiunea cu un spectacol incendiar.

Pe parcursul a peste 19 teste diferite, oamenii de știință au aprins o flacără puternică pe diferite materiale, cum ar fi plexiglas, bumbac, o fibră rezistentă la foc numită Nomex și alte țesături, unele special concepute pentru a rezista la foc.

Datorită camerelor amplasate în interiorul containerului, oamenii de știință au urmărit cum flăcările au țâșnit, colectând date cruciale din acest proces.

„Avem o rată de eliberare a căldurii și o rată de eliberare a produselor de ardere. Putem lua aceste date ca intrare pentru modele și putem prezice ce se va întâmpla într-un vehicul”, a declarat managerul de proiect Gary Ruff.

Experimentul a avut o deosebită importanță

Poate nu surprinzător, focul în habitatele spațiale este o veste foarte proastă. În 1997, cei șase membri ai echipajului de pe stația spațială Mir a Rusiei au fost șocați să descopere un incendiu care a izbucnit într-un sistem de generare a oxigenului. Flacăra a ars intens timp de câteva minute, umplând stația cu fum. În mod fericit, membrii echipajului au acționat destul de rapid și au reușit să stingă flăcările.

Am parcurs un drum lung de atunci, în mare măsură datorită experimentelor Saffire ale NASA, scrie Futurism.

În septembrie 2023, doi astronauți curajoși de la bordul stației spațiale Tiangong a Chinei au aprins o lumânare cu un chibrit în timpul unei transmisiuni în direct, un vot simbolic de încredere în capacitatea noastră de a controla focul și de a crea medii sigure în spațiu.

Vă recomandăm să citiți și:

O planetă care ar putea fi „ca Pământul în tinerețe”, găsită la 73 de ani-lumină depărtare

Un nou mister pe Lună! Au fost găsite roci cu praf ciudat

Astronomii au descoperit o planetă „cu coadă”

Japonia este cea de-a cincea țară din lume care ajunge pe Lună, dar nu se știe pentru cât timp

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase