Home » Știință » Mesaj de „Adio!” de pe Lună! Ultima fotografie trimisă de sonda Odysseus

Mesaj de „Adio!” de pe Lună! Ultima fotografie trimisă de sonda Odysseus

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.03.2024

La doar o săptămână de la aselenizarea istorică, sonda Odysseus și-a încheiat oficial scurta misiune, cel puțin pentru moment.

Centrul de control a oprit operațiunile navei spațiale înainte de noaptea selenară, dar nu înainte să primească o ultimă fotografie cu un peisaj plin de cratere și un cer întunecat. În imagine poate fi văzut și Pământul, în lumina orbitoare a Soarelui.

Au trecut mai bine de 50 de ani de la ultima dintre misiunile Apollo pe Lună, astfel că aselenizarea sondei Odysseus a fost cu adevărat istorică pentru Statele Unite ale Americii.

Odysseus a evitat în ultimul moment o prăbușire pe Lună

Compania Intuitive Machines a colaborat cu NASA, ca parte a programului Commercial Lunar Payload Services, și a transporat tehnologie pe Lună prin care vor fi colectate informații cruciale ce vor ajuta la transportul astronauților pe satelitul natural al Pământului.

Sonda a evitat în ultimul moment o prăbușire pe Lună, iar aselenizarea nu a fost tocmai perfectă, astfel că unul dintre picioarele navei spațiale a fost avariat în timpul manevrelor. Acum, umbra a învăluit panourile solare ale sondei, așa că este puțin probabil ca Odysseus să se mai trezească atunci când lumina Soarelui revine peste câteva săptămâni. Totuși, directorul executiv și fondatorul Intuitive Machines Steve Altemus nu este pregătit încă să renunțe.

O „revenire spectaculoasă” nu este chiar fără precedent

„Vom vedea dacă îl vom putea trezi pe Odie peste trei săptămâni”, a spus Altemus într-o conferință cu presa, înainte ca sonda să fie dezactivată, potrivit ScienceAlert.

O astfel de „revenire spectaculoasă” nu este chiar fără precedent. Sonda SLIM trimisă de Japonia pe Lună a revenit la viață după o aselenizare similară.

„Noapte bună, Odie. Sperăm să te auzim din nou”

Deși Odysseus nu și-a finalizat lista de sarcini, sonda a reușit să transmită mai multe imagini cu mediul din jur. Iar odată cu ultima fotografie, care arată și un Pământ îndepărtat, este greu să nu ne apese un oarecare sentiment de empatie, nu doar pentru sondă, dar și pentru echipa care s-a străduit atât de mult să o trimită acolo.

„Noapte bună, Odie. Sperăm să te auzim din nou”, au scris cei de la Intuitive Machines într-un mesaj ce a însoțit ultima fotografie trimisă de Odysseus de pe Lună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sfârșit de misiune pentru Odysseus, prima navă spațială trimisă de SUA pe Lună după mai bine de 50 de ani

Americanii scriu istorie din nou cu prima aselenizare privată și o revenire pe Lună după mai bine de 50 de ani

Revenire spectaculoasă pentru sonda SLIM, trimisă de japonezi pe Lună

Ultimele fotografii făcute de sonda Japoniei pe Lună înainte să intre în hibernare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase