Home » Știință » Americanii scriu istorie din nou cu prima aselenizare privată și o revenire pe Lună după mai bine de 50 de ani

Americanii scriu istorie din nou cu prima aselenizare privată și o revenire pe Lună după mai bine de 50 de ani

Suprafața Lunii, văzută de sonda Odysseus. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23.02.2024

După o lungă așteptare, Statele Unite ale Americii s-au întors pe Lună. Odysseus, o sondă robotică dezvoltată de compania Intuitive Machines din Houston, Texas, a aselenizat în apropiere de polul sudic selenar vineri, 23 februarie 2024, la ora 01:53 (ora României).

Este un moment cu totul aparte pentru explorarea spațială pentru că nicio altă navă spațială privată nu a mai efectuat o aselenizare ușoară pe satelitul natural al Pământului, iar un vehicul american nu a mai atins suprafața Lunii de la misiunea Apollo 17 cu echipaj din decembrie 1972.

„Ce triumf! Odysseus a ajuns pe Lună. Această reușită este un pas uriaș pentru întreaga omenire”, a spus administratorul NASA Bill Nelson într-un mesaj al agenției la scurt timp după confirmarea că aselenizarea a fost un succes, potrivit Space.com.

„Odysseus și-a găsit noua casă”

Totuși, succesul nu a fost imediat confirmat. A fost nevoie de aproximativ 15 minute pentru ca echipa să obțină semnalul de la sonda Odysseus.

„Ce putem confirma fără îndoială este că echipamentul nostru este pe suprafața Lunii și [avem semnal]. Odysseus și-a găsit noua casă”, a spus directorul de misiune Tim Crain.

Acum, dacă totul va decurge conform planurilor, sonda și instrumentele aflate la bord vor opera în jur de șapte zile terestre pe suprafața selenară. Misiunea se va încheia atunci când Soarele va apune, având în vedere că Odysseus nu a fost concepută pentru a face față frigului din timpul nopții selenare.

O nouă cursă spațială

Luna are nevoie de peste 27 de zile terestre pentru a se roti o dată pe axa sa, astfel că noaptea selenară durează în jur de două săptămâni.

Misiunea face parte dintr-o nouă cursă spațială. Compania Astrobotic din Pittsburgh a trimis în ianuarie sonda Peregrine la bordul rachetei Vulcan Centaur, însă acea misiunea a avut parte de un final nefericit pentru că nava spațială a suferit o scurgere de combustibil odată ajunsă în spațiu. Sonda nu a mai putut ajunge la Lună, iar compania a trimis-o într-o reintrare necontrolată în atmosfera Pământului în data de 18 ianuarie.

Singura țară din lume care a trimis astronauți pe Lună

Statele Unite rămân singura țară din lume care a trimis astronauți pe Lună, în cadrul a șase misiuni Apollo între 1969 și 1972, iar alte cinci țări au trimis nave spațiale.

Japonia s-a alăturat Rusiei, Chinei și Indiei în ianuarie a.c., după ce sonda Smart Lander for Investigating the Moon (Slim) a reușit o aselenizare după un zbor de trei luni. Sonda a ajuns, însă, într-o poziție mai puțin așteptată. VEZI AICI!

Două alte lansări Intuitive Machines sunt așteptate în acest an, inclusiv un instrument pentru forare în gheață pentru extragerea de combustibil de rachete, dar și o sondă Nova-C ce conține un mic rover NASA și patru mici roboți ce vor explora suprafața Lunii, potrivit The Guardian.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Omenirea a lăsat deja peste 227.000 de kilograme de gunoi pe Lună

Ultimele fotografii făcute de sonda Japoniei pe Lună înainte să intre în hibernare

Sonda Japoniei a ajuns „cu susul în jos” pe Lună. Mai poate fi salvată misiunea SLIM?

Eșec pentru Peregrine 1, prima misiune privată americană pe Lună! Nu mai există „nicio șansă” de aselenizare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase