Home » Știință » Suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria și încetinesc îmbătrânirea cognitivă

Suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria și încetinesc îmbătrânirea cognitivă

Publicat: 21.01.2024

Până în 2060, conform Asociației Alzheimer, aproape unul din patru americani va fi într-o categorie de vârstă cu risc crescut de declin cognitiv și de boală Alzheimer, cu excepția cazului în care intervențiile pot ajuta la menținerea funcției cognitive înainte de a începe deficitele. Din fericire, se pare că suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria bătrânilor.

Studiul COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) este un studiu la scară largă, național, randomizat, care testează în mod riguros extractul de cacao și suplimentele de multivitamine sub conducerea cercetătorilor de la Mass General Brigham (SUA).

Rezultatele studiului au fost publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.

Suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria vârstnicilor

Două studii anterioare privind cogniția în cadrul COSMOS au sugerat un efect pozitiv pentru multivitaminele zilnice. Cercetătorii COSMOS raportează acum rezultatele unui al treilea studiu privind cogniția în cadrul COSMOS, care s-a concentrat pe participanții care au fost supuși evaluărilor în persoană, împreună cu rezultatele unei analize combinate a celor trei studii separate.

Rezultatele din acest studiu confirmă faptul că suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria și încetinesc îmbătrânirea cognitivă.

„Declinul cognitiv se numără printre principalele probleme de sănătate pentru majoritatea adulților mai în vârstă, iar un supliment zilnic de multivitamine are potențialul de a fi o abordare atrăgătoare și accesibilă pentru a încetini îmbătrânirea cognitivă”, a declarat autorul principal, Chirag Vyas, instructor în cercetare la Departamentul de Psihiatrie de la Massachusetts General Hospital (MGH, din SUA), unul dintre membrii fondatori ai sistemului de sănătate Mass General Brigham.

În studiul clinic, cercetătorii au efectuat evaluări cognitive detaliate și în persoană la 573 de participanți din subgrupul COSMOS cunoscut sub numele de COSMOS-Clinic. În cadrul COSMOS, două studii anterioare testaseră suplimentarea cu multivitamine asupra cogniției folosind evaluări cognitive prin telefon (COSMOS-MIND) și evaluări cognitive online (COSMOS-Web), menționează Medical Xpress.

Ce beneficii au observat medicii?

În analizele datelor din COSMOS-Clinic, cercetătorii au observat un beneficiu modest dat de multivitamine, în comparație cu un placebo, asupra cogniției globale pe parcursul a doi ani. A existat un beneficiu statistic semnificativ al suplimentării cu multivitamine pentru modificarea memoriei episodice, dar nu și pentru funcția executivă/atenție.

Echipa a efectuat, de asemenea, o meta-analiză bazată pe cele trei studii separate, cu participanți COSMOS non-suprapuși (cu o durată de tratament cuprinsă între doi și trei ani), care a arătat dovezi solide ale beneficiilor atât pentru cogniția globală, cât și pentru memoria episodică. Autorii estimează că multivitaminele zilnice au încetinit îmbătrânirea cognitivă globală cu echivalentul a doi ani în comparație cu placebo.

„Meta-analiza celor trei studii separate privind cogniția furnizează dovezi puternice și consistente că administrarea zilnică de multivitamine, conținând peste 20 de micronutrienți esențiali, ajută la prevenirea pierderii de memorie și încetinește îmbătrânirea cognitivă”, a spus Vyas.

„Aceste constatări vor atrage atenția multor adulți mai în vârstă care sunt, în mod justificat, foarte interesați de modalități de a-și menține sănătatea creierului, deoarece oferă dovezi cu privire la rolul multivitaminelor zilnicice în sprijinirea îmbătrânirii cognitive mai bune”, a adăugat Olivia Okereke, autoare a studiului și directoare de Psihiatrie Geriatrică la MGH.

Întregul studiu COSMOS este condus de JoAnn Manson și de Howard Sesso, ambii de la Brigham and Women’s Hospital (BWH, din SUA), de asemenea, un membru fondator al Mass General Brigham.

Suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria și ușurează îmbătrânirea cognitivă

Consorțiul COSMOS de studii cognitive reprezintă o colaborare între MGH, BWH, Universitatea Columbia (SUA) și Universitatea Wake Forest (SUA), utilizând atât abordări tradiționale, cât și inovatoare pentru evaluarea rezultatelor cognitive. Aceste abordări permit includerea unui număr mare de participanți ( peste 5.000 în total) în studii cognitive într-un mod de înaltă calitate și eficient din punct de vedere al costurilor. Participanții COSMOS au vârsta de cel puțin 60 de ani și locuiesc în toate părțile SUA.

„Cu aceste trei studii care utilizează diferite abordări pentru evaluarea cogniției în cadrul COSMOS, fiecare oferind sprijin pentru multivitaminele zilnice, este acum crucial să înțelegem mecanismele prin care multivitaminele pot proteja împotriva pierderii de memorie și a declinului cognitiv, concentrându-ne pe statutul nutrițional și pe alți factori legați de îmbătrânire”, a declarat Sesso, coautor și director adjunct al Diviziei de Medicină Preventivă de la BWH.

„De exemplu, rolul modificator al statutului nutrițional de bază în protejarea împotriva declinului cognitiv a fost arătat pentru intervenția cu extract de cacao din cadrul COSMOS. Multivitaminele obișnuite, cum sunt cele testate în COSMOS, conțin multe vitamine și minerale esențiale care ar putea explica beneficiile potențiale”, a încheiat Sesso.

Vă recomandăm să citiți și:

Ciudat, dar adevărat! Lacrimile femeilor pot reduce agresivitatea bărbaților

Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?

Mii de oameni au suferit supradoze de Ozempic, medicamentul miraculos pentru slăbit

Chimicalele eterne declanșează răspândirea cancerului, a demonstrat un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase