Un nou record mondial pentru „Soarele Artificial” al Coreei de Sud!

02 04. 2024, 15:44

This browser does not support the video element.

Oamenii de știință din Coreea de Sud au doborât un nou record mondial cu reactorul de fuziune nucleară supranumit „Soarele Artificial”, Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), iar avansul este major pentru această tehnologie.

Cercetătorii au reușit să genereze temperatură de plasma de 100 de milioane de grade Celsius, adică de șapte ori mai fierbinte decât miezul Soarelui, timp de 48 de secunde. Recordul anterior al sud-coreenilor a fost stabilit în 2021, iar atunci reușita a durat 30 de secunde.

În teorie, energia prin fuziune este simplă. Prin fuziunea atomilor la interiorul unui reactor, oamenii de știință speră să genereze o cantitate net pozitivă de energie sigură și nepoluantă, în același mod în care stelele precum Soarele funcționează. Totuși, încă nu suntem aproape de momentul în care reactoarele de fuziune ar putea înlocui reactoarele nucleare convenționale, potrivit Futurism.

Cercetătorii încearcă să obțină o cantitate net pozitivă de energie

Acest nou record „va fi de mare ajutor pentru avansul comercializării energiei prin fuziune”, a declarat directorul Si-Woo Yoon pentru CNN, făcând referire și la cel mai mare reactor nuclear din lume care este în curs de construire în sudul Franței.

Prin captarea de plasmă fierbinte la interiorul unui reactor în formă de gogoașă numit „tokamak”, cercetătorii încearcă să obțină o cantitate net pozitivă de energie prin încălzirea apei, iar apoi aburii rezultați sunt transformați în electricitate cu ajutorul turbinelor și generatoarelor.

Performanțe notabile în ultimii ani

Scopul este menținerea temperaturilor de peste 100 de milioane de grade Celsius timp de 300 de secunde până în anul 2026, moment în care cercetătorii ar putea găsi moduri prin care să aducă operațiunile la scară.

Și alte reactoare de tip tokamak din lume au reușit performanțe notabile în ultimii ani. Spre exemplu, anul trecut, cercetătorii chinezi au captat plasma timp de 403 secunde în reactorul Experimental Advanced Superconducting Tokamak.

Cu ajutorul proiectului Joint European Torus din Regatul Unit, oamenii de știință au stabilit un record mondial de energie prin fuziune și au produs 69 de megajouli, adică suficient pentru a alimente 12.000 de gospodării, deși doar pentru cinci secunde.

O revoluție a energiei prin fuziune?

Oamenii de știință au mai susținut că au obținut de două ori mai multă energie decât cea folosită cu ajutorul reactorului bazat pe laser (diferit de tokamak) de la National Ignition Facility, Lawrence Livermore National Laboratory din SUA.

Deocamdată, rămâne de văzut dacă toate acestea vor aduce o revoluție a energiei prin fuziune.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O teorie halucinantă spune că Soarele ar fi conștient

NASA vrea „să atingă Soarele” în anul 2024! „Este echivalentul aselenizării din 1969”

Test de cultură generală. De câte ori Pământul a orbitat Soarele?

Soarele își va atinge maximul în 2025. Cât de posibilă este „Apocalipsa Internetului”?