Home » Știință » Soarele își va atinge maximul în 2025. Cât de posibilă este „Apocalipsa Internetului”?

Soarele își va atinge maximul în 2025. Cât de posibilă este „Apocalipsa Internetului”?

Foto: Shutterstock
Publicat: 22.07.2023

A existat un interes reînnoit pentru ciclurile solare, deoarece acestea trimit furtuni solare pe Pământ, uneori atât de devastatoare încât ar putea întrerupe toate comunicațiile.

Potrivit Washington Post, Soarele va atinge „maximul solar” – o perioadă deosebit de activă – în 2025, iar lumea digitală de astăzi nu este pregătită pentru așa ceva.

Termeni precum „Apocalipsa Internetului” au atras atenția utilizatorilor de rețele sociale online, fapt ce a dus la o avalanșă de dezinformări și avertismente nefondate, despre care s-a spus în mod eronat că ar fi fost emise din partea agenției spațiale americane NASA.

Agenția nu a comentat încă posibilitatea ca un astfel de eveniment să fie cauzat de furtuna solară din 2025, potrivit WashingtonPost.

Furtunile solare ar putea întrerupe toate comunicațiile de pe Pământ

Oamenii au început să discute despre ce am putea face dacă va avea loc un astfel de eveniment? Dar este vorba doar despre o exagerare? Jurnaliștii americani au relatat că aceste îngrijorări nu sunt în totalitate ficțiune.

O furtună solară puternică ar putea lovi Pământul – un eveniment rar care nu s-a întâmplat până acum în lumea interconectată – provocând o întrerupere generalizată a Internetului.

Acesta menționează evenimentul Carrington din 1859 din cauza căruia liniile telegrafice au făcut scântei și operatorii au fost electrocutați, precum și furtuna solară din 1989 care a scos din funcțiune rețeaua electrică din Quebec timp de câteva ore.

Un eveniment rar nemaiîntâlnit până acum în lumea interconectată

„Nu am experimentat niciodată unul dintre evenimentele de caz extrem și nu știm cum ar reacționa infrastructura noastră la așa ceva. Testele noastre nici măcar nu includ astfel de scenarii”, a declarat Sangeetha Abdu Jyothi, profesor de informatică la Universitatea California din Irvine, SUA.

Jyothi a declarat că o furtună solară severă este probabil să afecteze infrastructura la scară largă, cum ar fi cablurile de comunicații submarine, fapt ce ar putea întrerupe conectivitatea pe distanțe lungi.

Astfel de întreruperi ar putea dura luni de zile, a precizat publicația, adăugând că impactul economic al unei singure zi de pierdere a conectivității numai în SUA este estimat la peste 11 miliarde de dolari.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Stele căzătoare” au fost descoperite în atmosfera Soarelui

Pământul atinge cel mai îndepărtat punct față de Soare. De ce este atât de cald pe Terra?

Un număr record de pete solare a fost observat pe suprafața Soarelui

Un obiect asemănător unei planete, mai fierbinte decât Soarele, a doborât recordul de temperatură din Univers

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase