Home » Știință » O teorie halucinantă spune că Soarele ar fi conștient

O teorie halucinantă spune că Soarele ar fi conștient

Publicat: 27.03.2024

O teorie halucinantă propune că toată materia posedă o formă de conștiență, nu doar animalele; conform sugestiei unui biolog, chiar și Soarele ar fi conștient.

Într-o explorare fascinantă a ipotezei, pe care susținătorii o numesc „panpsihism”, jurnaliștii de la Popular Mechanics relatează că acest concept ciudat există de mii de ani și, în forma sa mai cristalizată, a existat de câteva sute de ani.

Deși idei similare existau încă din Grecia antică, termenul „panpsihism” a fost inventat în secolul al XVI-lea de filosoful italian Francesco Patrizi. Deși a avut credibilitate în secolul al XIX-lea, atunci când superstarul psihologiei William James i s-a alăturat public, teoria a fost practic abandonată în anii 1920 de Cercul Vienez când „pozitivismul logic”, ideea că întrebările filosofice trebuie să aibă răspunsuri logice, a cucerit lumea filosofică.

Sărim până în anul 2004, atunci când un alt italian, neurocercetătorul și psihiatrul Giulio Tononi, a propus ceea ce a numit „teoria informației integrate a conștienței”, care sugerează că conștiința este, în esență, aproape pretutindeni.

Biologii spun că Soarele ar fi conștient

În timp, a început să aibă loc o renaștere a panpsihismului, iar în 2014, la aproape 100 de ani după ce Cercul Vienez a ucis teoria, respectatul neurocercetător Christof Koch a argumentat în Scientific American că dacă bucăți de materie pot forma corpuri umane și pot deveni conștiente, nu există niciun motiv pentru care grupuri de particule elementare nu ar putea face același lucru.

În timp ce pionierul în domeniul Inteligenței Artificiale (AI) Ben Goertzel a fost adept încă din 2004, poate unul dintre cele mai convingătoare exemple ale gândirii panpsihiste a venit în 2021, atunci când biologul și autorul Rupert Sheldrake a publicat un articol ce punea sub semnul întrebării dacă Soarele ar fi conștient.

„Conștiența nu trebuie să fie limitată la creieri. Legătura între minți și sisteme fizice pare să fie prin intermediul câmpurilor electromagnetice ritmice, care desigur sunt prezente în creierii noștri. Ele sunt prezente și în jurul Soarelui și acestea ar putea fi interfața dintre mintea solară și corpul Soarelui”, a declarat Sheldrake, citat de Futurism.

Ce dovezi există pentru această afirmație?

Nu există nicio dovadă care să susțină această teorie. Iar Sheldrake este un personaj aparte; deține un doctorat în biochimie și a efectuat cercetări la Universitatea Cambridge (Anglia) în anii 1970. Dar de atunci a fost atras de o varietate de subiecte extrem de ciudate, de la cristale la telepatie, și a fost în mare parte ignorat în mainstream.

Totuși, aceasta este o idee distractivă într-un fel științifico-fantastic. Soarele este un sistem complex; poate adăposti mistere pe care încă nu le-am înțeles.

Și să presupunem că întreaga poveste este cumva adevărată; dacă da, la ce s-ar gândi Soarele?

„Ar putea alege în ce direcție să trimită vânturi solare sau ejecții de masă coronală, care pot avea un efect enorm asupra vieții pe Pământ și la care tehnologiile noastre sunt foarte vulnerabile”, a spus Sheldrake.

Vă recomandăm să citiți și:

Să fie acesta sfârșitul Observatorului de raze X Chandra al NASA?

Surpriză! Mesajul trimis de sonda Voyager 1, după cinci luni de tăcere

Telescopul Spațial James Webb al NASA a descoperit alcool în spațiul cosmic

Gravitația planetei Marte ar influența oceanele Pământului, sugerează cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase