Home » Știință » Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume a fost pus în funcțiune

Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume a fost pus în funcțiune

Credit foto: AFP/National Institutes for Quantum Science and Technology (QST)/Profimedia
Publicat: 07.12.2023

Cel mai mare reactor experimental de fuziune nucleară din lume a fost inaugurat în Japonia, fiind vorba despre o tehnologie încă în fază incipientă dar considerată de unii drept soluția pentru viitoarele nevoi energetice ale omenirii.  

Fuziunea diferă de fisiune, tehnica folosită la acest moment în centralele nucleare, prin faptul că două nuclee atomice fuzionează spre deosebire de scindarea atomului.

Obiectivul pentru reactorul JT-60SA este de a investiga fezabilitatea fuziunii ca sursă sigură de energie net, la scară largă și fără carbon, adică mai multă energie generată decât cea folosită la producție.

Reactorul este o colaborare între Japonia și Uniunea Europeană

Mașinăria înaltă de câteva etaje, aflată într-un hangar din Naka, la nord de Tokyo, include un vas „tokamak” în formă de gogoașă, conceput pentru a izola plasmă încălzită până la 200 de milioane de grade Celsius.

Reactorul este o colaborare între Japonia și Uniunea Europeană, fiind un precursor pentru „fratele său mai mare” din Franța, reactorul internațional experimental termonuclear (ITER) aflat în curs de dezvoltare.

„Ne va aduce mai aproape de energia prin fuziune”

Obiectivul principal pentru ambele proiecte este de a influența nucleele de hidrogen de la interior să fuzioneze într-un singur element mai greu, heliu, astfel eliberând energie sub formă de lumină și căldură, un proces ce imită condițiile care au loc la interiorul Soarelui.

Cercetătorii de la ITER, care deja a depășit bugetul, a suferit mai multe amânări și se confruntă cu mai multe probleme tehnice majore, speră să reușească să producă „Sfântul Graal” al fuziunii nucleare, anume energia net.

Sam Davis, lider-adjunct de proiect la JT-60SA, a declarat că dispozitivul „ne va aduce mai aproape de energia prin fuziune”. „Este rezultatul colaborării între mai bine de 500 de oameni de știință și ingineri și peste 70 de companii din Europa și Japonia”, a adăugat Davis.

Cursa pentru o sursă de energie curată și nelimitată

O reușită a energiei net a fost posibilă în luna decembrie a anului 2022 la National Ignition Facility de la Lawrence Livermore National Laboratory din SUA, locul în care se află cel mai mare laser al lumii.

Instituția americană folosește o metodă diferită față de ITER și JT-60SA, prin care lasere de înaltă energie sunt îndreptate simultan înspre un cilindru minuscul ce conține hidrogen.

Guvernul SUA a descris rezultatul drept „o performanță de referință” în cursa pentru o sursă de energie curată și nelimitată și pentru sfârșitul dependenței de combustibilii fosili care cauzează schimbările climatice precum și probleme geopolitice.

Spre deosebire de fisiune, fuziunea nu prezintă riscuri de accidente catastrofale, cum ar fi cel de la Fukushima din 2011, și produce mai puține deșeuri radioactive decât centralele nucleare actuale, potrivit ScienceAlert.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un start-up german vrea să construiască cel mai avansat reactor nuclear

Rolls-Royce va construi un reactor nuclear pentru o viitoare bază lunară

Primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei a fost instalat

„Soarele artificial” al Chinei, reactorul de fuziune nucleară, a stabilit un nou record mondial

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase