De ce adolescentele iau mai multe antidepresive decât băieții?

11 04. 2024, 13:00

Depresia nu discriminează. Și totuși, un nou studiu a constatat că adolescentele iau mai multe antidepresive decât băieții, a căror rată de utilizare a scăzut în timpul pandemiei COVID-19.

Studiul a fost publicat în jurnalul Pediatrics.

De ce adolescentele iau mai multe antidepresive decât băieții? Răspunsul ușor ar fi să concluzionăm că starea de sănătate mintală a băieților adolescenți s-a îmbunătățit, dar autorii studiului nu cred că este așa. În schimb, ei presupun că mulți băieți pur și simplu încetat să primească îngrijirea mintală de care au nevoie.

„La băieți, teoretic ar fi posibil ca acest lucru să reflecte îmbunătățirea stării de sănătate mintală, dar am dificultăți în a accepta această explicație. Având în vedere că starea de sănătate mintală a tuturor s-a înrăutățit, m-aș fi așteptat ca eliberarea de antidepresive pentru băieți să rămână cel puțin stabilă, nu să scadă”, a declarat pediatrul Kao-Ping Chua, de la Școala de Medicină a Universității din Michigan (SUA) și autorul principal al studiului.

Adolescentele iau mai multe antidepresive decât băieții

Privind la practica sa medicală ca exemplu, Chua crede că mulți pacienți bărbați au încetat să mai meargă la medic, iar depresia și alte afecțiuni mintale au rămas nedetectate și netratate.

„A existat ceva care i-a determinat pe adolescenții bărbați să nu-și mai trateze sănătatea mintală. Nu mergeau la doctor. Au sărit peste consult”, a spus el.

Cercetătorii au descoperit această discrepanță de gen analizând mai întâi datele din Baza de Date a Prescripțiilor Longitudinale IQVIA, care conține informații despre prescripțiile medicamentelor pentru pacienți. Oamenii de știință au examinat în mod specific americani cu vârste între 12 și 25 de ani între anii 2016 și 2022, notează Futurism.

Au fost efectuate analize statistice pentru a ajunge la un număr numit „rata lunară de eliberare a antidepresivelor”, care este numărul lunar de persoane care primesc medicamente din 100.000 de persoane.

Ce arată de fapt calculele specialiștilor?

Cercetătorii au determinat că rata generală lunară de eliberare a antidepresivelor a crescut cu 66,3% între ianuarie 2016 și decembrie 2022. În mod previzibil, rata a crescut mai rapid începând cu izolarea din perioada pandemiei, din martie 2020.

Dar dacă descompuneți rata de eliberare pe gen, rezultă că femeile tinere și adolescentele primeau mult mai multe medicamente în timp ce băieții adolescenți, cu vârste între 12 și 17 ani, au experimentat o scădere. (Tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani nu au avut nicio schimbare.)

Tendința este îngrijorătoare deoarece femeile au de două ori mai multe șanse să fie diagnosticate cu depresie, și totuși bărbații adulți din America reprezintă majoritatea sinuciderilor, cu 80%.

Este nevoie de mai multă cercetare. Dar nu există nicio îndoială că abordarea nevoilor de sănătate mintală ale băieților adolescenți ar conduce la bărbați adulți sănătoși.

Vă recomandăm să citiți și:

Singurătatea afectează sănătatea mai rău decât fumatul, obezitatea sau alcoolismul

O nouă tehnică ajută Inteligența Artificială să-și dea seama atunci când oamenii mint

Medicamentele pentru ADHD ar putea prelungi viața pacienților

Știința a demonstrat că înjurăturile îți fac bine!