Home » Știință » O nouă tehnică ajută Inteligența Artificială să-și dea seama atunci când oamenii mint

O nouă tehnică ajută Inteligența Artificială să-și dea seama atunci când oamenii mint

Publicat: 27.03.2024

Cercetătorii au dezvoltat un nou instrument de instruire pentru a ajuta programele de Inteligență Artificială (AI) să țină cont mai bine de faptul că oamenii nu spun întotdeauna adevărul.

Noul instrument a fost dezvoltat pentru a fi utilizat în contexte în care oamenii au un stimulent economic pentru a minți, cum ar fi solicitarea unui credit ipotecar sau încercarea de a-și reduce primele de asigurare.

„Programele de Inteligență Artificială sunt utilizate într-o mare varietate de contexte de afaceri, cum ar fi ajutorul pentru a determina cât de mare este valoarea unui credit ipotecar pe care și-l poate permite o persoană sau care ar trebui să fie primele de asigurare ale unei persoane”, spune Mehmet Caner, coautor al unui articol despre această lucrare.

„Aceste programe de inteligență artificială folosesc, în general, algoritmi matematici conduși exclusiv de statistici pentru a-și face previziunile. Dar problema este că această abordare creează stimulente pentru ca oamenii să mintă, astfel încât să poată obține un credit ipotecar, să-și reducă primele de asigurare și așa mai departe.”

Inteligența artificială descoperă că oamenii nu spun întotdeauna adevărul

,,Am vrut să vedem dacă există o modalitate de a ajusta algoritmii de Inteligență Artificială pentru a ține cont de aceste stimulente economice pentru a minți”, spune Caner, care este Thurman-Raytheon Distinguished Professor of Economics în cadrul Poole College of Management de la North Carolina State University.

Pentru a aborda această provocare, cercetătorii au dezvoltat un nou set de parametri de antrenament care pot fi utilizați pentru a informa modul în care inteligența artificială se învață singură să facă predicții.

Mai exact, noii parametri de instruire se concentrează pe recunoașterea și luarea în considerare a stimulentelor economice ale unui utilizator uman. Cu alte cuvinte, se antrenează să recunoască circumstanțele în care un utilizator uman ar putea minți pentru a-și îmbunătăți rezultatele.

În cadrul simulărilor de validare a conceptului, Inteligența Artificială modificată a fost mai capabilă să detecteze mai bine informațiile inexacte din partea utilizatorilor.

Pragul dintre o minciună nevinovată și o minciună gravă

„Acest lucru reduce efectiv stimulentul unui utilizator de a minți atunci când transmite informații”, spune Caner, potrivit EurekAlert. „Cu toate acestea, minciunile mici pot trece în continuare neobservate. Trebuie să facem o muncă suplimentară pentru a înțelege mai bine unde se află pragul dintre o minciună nevinovată și o minciună mare.”

Cercetătorii pun la dispoziția publicului noii parametri de antrenament AI, astfel încât dezvoltatorii AI să poată experimenta cu ei.

,,Această lucrare arată că putem îmbunătăți programele de inteligență artificială pentru a reduce posibilitățile ca oamenii să mintă”, spune Caner.

Lucrarea este publicată în Journal of Business & Economic Statistics.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un fost inginer Google este acuzat că a furat secrete despre Inteligența Artificială

Imaginile cu mâncare generate cu Inteligența Artificială par mai gustoase decât cele reale

Giganţii americani Microsoft şi Adobe au lansate noi asistenți bazați pe Inteligenţă Artificială

Inteligența Artificială a depășit oamenii la creativitate!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase