Home » Știință » Medicamentele pentru ADHD ar putea prelungi viața pacienților

Medicamentele pentru ADHD ar putea prelungi viața pacienților

Publicat: 26.03.2024

Medicația pentru simptomele ADHD poate face diferențe semnificative pentru multe persoane. În unele cazuri, aceste schimbări pot chiar influența rezultatul în decizii de viață și de moarte.

Un studiu observațional efectuat pe puțin sub 150.000 de persoane diagnosticate cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) a constatat că cei care au luat medicamente au avut șanse mai mari de a supraviețui în perioada de studiu de doi ani, decât cei care nu au luat medicamente.

Cercetătorii conduși de Institutul Karolinska din Stockholm recunosc că studiul lor nu a fost conceput pentru a distinge cauza și efectul, dar, ținând cont de limitări, ei sugerează că gestionarea diverselor simptome ale ADHD – care pot include impulsivitatea și planificarea deficitară – ar putea reduce riscurile care decurg din luarea unor decizii pripite.

Deși amploarea comportamentelor variază de la o persoană la alta, ADHD poate face ca sarcinile zilnice care necesită concentrare și pregătire să fie mult mai dificile.

ADHD poate face ca sarcinile zilnice să fie mult mai dificile

De cele mai multe ori, rezultatele se rezumă la neplăceri sau la creșterea stresului. Cu toate acestea, din când în când, o acțiune impulsivă sau un moment de concentrare prost plasată riscă un dezastru. Studiile bazate pe control au constatat că tratamentele farmaceutice ale simptomelor ADHD pot reduce rănile, coliziunile în trafic și chiar șansele de comitere a unei infracțiuni.

Pe de altă parte, este posibil ca aceste medicamente să nu fie lipsite de riscuri în sine. Majoritatea cercetărilor nu au reușit să identifice în mod concludent nicio asociere semnificativă între bolile cardiovasculare și medicamentele ADHD, care pot crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Dar un studiu din 2023 a sugerat că ,,utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru ADHD a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, în special hipertensiune și boli arteriale”, iar riscurile pentru sănătate se pot prezenta încă în alte moduri.

Pentru a identifica influențele subtile asupra mortalității cauzate de tratamentele ADHD, cercetătorii au apelat la registrele naționale suedeze de asistență medicală și au identificat 148.578 de persoane cu vârste cuprinse între 6 și 64 de ani care au primit un diagnostic între 2007 și 2018. Puțin peste jumătate dintre cei identificați au luat unul dintre cele șase produse farmaceutice autorizate pentru afecțiunea lor, scrie ScienceAlert.

Aceste medicamente nu ar fi lipsite de riscuri în sine

Urmărind traseul datelor pentru fiecare persoană din registru timp de doi ani (sau până când aceasta a murit sau a părăsit țara), cercetătorii au descoperit că aproximativ 17 din 10.000 de persoane cărora li s-a prescris un medicament au murit în această perioadă din cauze naturale și nenaturale, în comparație cu aproape 32 din 10.000 de persoane care nu aveau o rețetă.

Împărțind cifrele și mai mult, analizele suplimentare au constatat că medicația ADHD luată de bărbați de toate vârstele a fost semnificativ legată de rate mai mici de mortalitate determinată de cauze nenaturale, dar nu și de cauze naturale. În rândul femeilor, inițierea unei anumite forme de tratament a fost asociată cu rate mai mici de deces din cauze naturale, dar nu și din cauze nenaturale.

Studiul nu ne poate spune de ce există această relație, dar este posibil ca medicamentele să îi ajute pe unii să facă alegeri mai sigure sau mai bune în materie de sănătate, ceea ce ar putea reduce riscul de a muri din cauza unor afecțiuni naturale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

ADHD ar fi fost un avantaj evolutiv, sugerează noi cercetări

Adulții cu ADHD au un risc mai mare de a dezvolta demență

Ochii ar putea fi cheia pentru diagnosticarea precoce a ADHD și TSA

Există o legătură între ADHD și demență de-a lungul generațiilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase