Home » D:News » Oamenii de știință au descoperit o legătură între ADHD, depresie și hipersexualitate

Oamenii de știință au descoperit o legătură între ADHD, depresie și hipersexualitate

Oamenii de știință au descoperit o legătură între ADHD, depresie și hipersexualitate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.03.2024

Deși interacțiunea dintre sex și sănătatea mintală este bine cunoscută, un nou studiu sugerează că ar putea exista o corelație complexă între tulburări aparent diferite.

Într-o nouă lucrare publicată în Journal of Affective Disorders Reports, un grup de cercetători italieni din domeniul psihologiei afirmă că au descoperit o corelație între tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), simptomele depresive, hipomania (termenul clinic pentru ,,manie” sau energie ridicată) și hipersexualitate, sau o preocupare intensă cu gânduri și acte sexuale – și că persoanele care se confruntă cu aceste simptome pot folosi sexul ca un fel de „automedicație”.

Coautorii studiului, Giacomo Ciocca, profesor asistent de psihologie sexuală la Universitatea Sapienza din Roma, și Davide Doroldi, psiholog clinician, au declarat pentru PsyPost că au fost inspirați să analizeze această posibilă legătură după ce au observat rate mai mari de hipersexualitate în rândul persoanelor cu ADHD.

Impulsivitatea, un factor-cheie

Folosind un chestionar online cu subiecți recrutați de pe rețelele de socializare, psihologii italieni au evaluat simptomele ADHD și apariția hipersexualității pentru 309 participanți cu vârste cuprinse între 18 și 79.

Ei au descoperit, în mod fascinant, că gândurile și actele hipersexuale ale respondenților păreau să crească atunci când aceștia erau fie depresivi, fie maniaci, fie în stări ușor psihotice.

Un factor-cheie, așa cum au arătat studiile anterioare, pare să fie impulsivitatea – cu care, desigur, se luptă atât persoanele cu ADHD, cât și cele cu hipersexualitate, potrivit Futurism.

Relația dintre ADHD și hipersexualitate

Cu toate acestea, atunci când se confruntă cu depresie sau hipomanie, oamenii pot, de asemenea, să folosească sexul pentru a se calma sau pentru a atenua stresul, și nu doar să facă acest lucru din impulsivitate, susțin cercetătorii.

„Emoțiile negative puternice și dificultățile în reglarea emoțională declanșează comportamentul sexual, care este folosit ca o strategie de adaptare bazată pe emoții”, au declarat cercetătorii pentru PsyPost.

„Persoanele cu ADHD, parțial din cauza problemelor datorate afecțiunii, sunt deosebit de vulnerabile la stările emoționale disforice”.

În mod notabil, studiul a fost în mare parte feminin, peste 67% dintre respondenții din eșantion fiind femei. În timp ce acest lucru reflectă necesitatea unor cercetări suplimentare asupra acestei relații, el pune în lumină atât ADHD, cât și hipersexualitatea la femei, ambele fiind puțin studiate, stigmatizate și neînțelese de ani de zile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce animal ar putea avea cei mai vechi cromozomi sexuali?

Actrița Charlize Theron: „Mă consider o creatură foarte sexuală”

Papa Francisc spune că „plăcerea sexuală este un dar de la Dumnezeu, dar este subminată de pornografie”

Istoria jucăriilor sexuale: de la grecii antici la vibratoarele cu bluetooth

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase