Home » Știință » Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?

Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?

Publicat: 22.04.2024

Se întâmplă în fiecare zi. Din apa noastră, din mâncarea noastră și chiar din aerul pe care îl respirăm, particule mici de plastic își găsesc drumul în multe părți ale corpului nostru. Dar ce se întâmplă odată ce aceste particule se află în interior? Ce efect au acestea asupra sistemului nostru digestiv?

Într-o lucrare publicată recent în revista Environmental Health Perspectives, cercetătorii de la Universitatea din New Mexico au descoperit că aceste particule minuscule – microplastice – au un impact semnificativ asupra căilor noastre digestive, făcându-și drum din intestin și ajungând în țesuturile rinichilor, ficatului și creierului.

Eliseo Castillo, PhD, profesor asociat în cadrul Diviziei de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Departamentului de Medicină Internă al Școlii de Medicină a UNM și expert în imunologia mucoaselor, conduce la UNM cercetările privind microplasticele.

Oamenii de știință estimează că ingerăm în medie 5 grame de particule microplastice în fiecare săptămână – echivalentul greutății unui card de credit.

În timp ce alți cercetători contribuie la identificarea și cuantificarea microplasticelor ingerate, Castillo și echipa sa se concentrează pe ceea ce fac microplasticele în interiorul corpului, în special la nivelul tractului gastrointestinal (GI) și al sistemului imunitar intestinal.

Ce se întâmplă odată ce aceste particule se află în interior?

Pe o perioadă de patru săptămâni, Castillo, cercetătorul postdoctoral Marcus Garcia, PharmD, și alți cercetători de la UNM au expus șoarecii la microplastice în apa de băut. Cantitatea a fost echivalentă cu cantitatea de microplastice pe care se crede că oamenii o ingerează în fiecare săptămână.

Echipa a constatat că microplasticele au migrat din intestin în țesuturile ficatului, rinichilor și chiar în creier. Studiul a arătat, de asemenea, că microplasticele au schimbat căile metabolice în țesuturile afectate.

,,Am putut detecta microplasticele în anumite țesuturi după expunere”, spune Castillo. ,,Asta ne spune că poate traversa bariera intestinală și se poate infiltra în alte țesuturi”. Castillo spune că este, de asemenea, îngrijorat de acumularea particulelor de plastic în corpul uman.

,,Acești șoareci au fost expuși timp de patru săptămâni”, spune el. ,,Acum, gândiți-vă cum echivalează asta cu oamenii, dacă suntem expuși de la naștere până la bătrânețe”.

,,Animalele de laborator sănătoase folosite în acest studiu au prezentat schimbări după o scurtă expunere la microplastic”, spune Castillo. ,,Acum imaginați-vă dacă cineva are o afecțiune de bază și apar aceste schimbări, ar putea expunerea la microplastic să exacerbeze o afecțiune de bază?”

El a descoperit anterior că microplasticele au, de asemenea, un impact asupra macrofagelor – celulele imunitare care lucrează pentru a proteja organismul de particule străine, scrie EurekAlert.

Microplasticele au un impact asupra celulelor imunitare

Într-o lucrare publicată în revista Cell Biology & Toxicology în 2021, Castillo și alți cercetători de la UNM au descoperit că, atunci când macrofagele au întâlnit și ingerat microplastice, funcția lor a fost modificată și au eliberat molecule inflamatorii.

,,Se schimbă metabolismul celulelor, ceea ce poate modifica răspunsurile inflamatorii”, spune Castillo.

Următoarea fază a cercetării lui Castillo, care este condusă de Sumira Phatak, doctorandă, va explora modul în care dieta este implicată în absorbția microplasticelor.

,,Scopul este de a încerca să înțelegem dacă dieta afectează absorbția microplasticelor în corpul nostru„.

Castillo spune că unul dintre doctoranzii săi, Aaron Romero, lucrează, de asemenea, pentru a înțelege de ce se produce o schimbare în microbiota intestinală.

Castillo speră că lucrările sale vor ajuta la descoperirea impactului potențial pe care microplasticele îl au asupra sănătății umane și că vor contribui la stimularea schimbărilor în modul în care societatea produce și filtrează materialele plastice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microplasticele se acumulează în celulele canceroase și le pot ajuta să se răspândească, sugerează un studiu

Un studiu arată cum să scapi de microplasticele din apa de la robinet

Au fost găsite microplastice în sedimente neatinse de om

Au fost găsite microplastice într-o peșteră izolată timp de 30 de ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase