Home » Știință » Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?

Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?

Publicat: 27.04.2024

Inflamația ficatului, un efect secundar comun al cancerelor din alte părți ale corpului, a fost asociată de mult timp cu rezultate mai proaste ale cancerului și, mai recent, cu un răspuns slab la imunoterapie.

Acum, o echipă condusă de cercetători de la Abramson Cancer Center și de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit o cauză importantă.

În studiul lor, publicat în Nature Immunology, cercetătorii au descoperit că inflamația hepatică indusă de cancer determină celulele hepatice să secrete proteine numite proteine amiloide serice A (SAA), care circulă prin organism și împiedică capacitatea celulelor T – principalele arme anticancer ale sistemului imunitar – de a se infiltra și de a ataca tumorile în alte părți.

,,Dorim să înțelegem mai bine ce determină cancerul să reziste sau să răspundă la imunoterapie pentru a ajuta la conceperea unor strategii mai eficiente pentru pacienți”, a declarat autorul principal Gregory Beatty, MD, PhD, profesor asociat de hematologie-oncologie și director al Cercetării clinice și translaționale pentru Penn Pancreatic Cancer Research Center.

Un răspuns slab la imunoterapie

Studiul se bazează pe cercetările anterioare ale echipei, inclusiv ale co-autorilor principali Meredith Stone, PhD, cercetător asociat, și Jesse Lee, student absolvent, în ceea ce privește inflamația ficatului în cancer.

Într-un studiu din 2019, aceștia au arătat cum promovează metastazarea tumorilor pancreatice în acest organ. În 2021, cercetătorii de la Laboratorul Beatty au observat că inflamația sistemică, ce implică multe dintre aceleași molecule implicate în metastazele hepatice, este asociată cu răspunsuri mai proaste la imunoterapii la pacienții cu cancer pancreatic. Cel mai recent studiu a fost conceput pentru a investiga mai în detaliu modul în care inflamația hepatică poate bloca efectele acestor terapii de stimulare a imunității.

În primul rând, ei au analizat modele de cancer pancreatic la șoareci, măsurând cantitatea de infiltrare a celulelor T în tumorile pancreatice – un indicator de bază al activității imunitare anti-tumorale.

Ei au descoperit că șoarecii cu mai puțină infiltrație de celule T în tumori aveau tendința de a avea mai multă inflamație hepatică. Acești șoareci au prezentat, de asemenea, semne mai puternice ale unei căi de semnalizare inflamatorie numită calea IL-6/JAK/STAT3 – aceeași pe care echipa a implicat-o în metastazele hepatice în studiul lor din 2019.

Inflamația ficatului, un efect secundar comun al cancerelor

Cercetătorii au arătat apoi că activarea STAT3 în celulele hepatice este asociată cu producția redusă de celule imune numite celule dendritice, care sunt esențiale pentru răspunsurile normale ale celulelor T. Atunci când cercetătorii au eliminat STAT3 din celulele hepatice, producția de celule dendritice și activitatea celulelor T a crescut, iar tumorile care anterior aveau doar o infiltrare scăzută a celulelor T au dezvoltat o infiltrare ridicată a celulelor T.

În cele din urmă, echipa a descoperit că activarea STAT3 în celulele hepatice își are efectul de suprimare a celulelor dendritice și a celulelor T prin inducerea producției de proteine SAA, care țintesc receptorii de pe celulele imune. Eliminarea proteinelor SAA a avut același efect de restabilire a imunității ca și eliminarea STAT3 și a crescut durata de supraviețuire și probabilitatea de vindecare la șoarecii cărora li s-au îndepărtat chirurgical tumorile pancreatice, scrie EurekAlert.

Pentru a înțelege dacă rezultatele modelului de șoarece s-ar putea transpune la oameni, cercetătorii au măsurat nivelurile de SAA în eșantioane de țesut de la pacienți ale căror tumori pancreatice fuseseră îndepărtate chirurgical și au descoperit că cei cu niveluri scăzute de SAA în momentul operației au avut după aceea durate de supraviețuire semnificativ mai mari.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu șocant arată că multe medicamente împotriva cancerului sunt apă de ploaie

Prințul William revine la activitățile publice pentru prima oară după anunțul că prințesa Kate are cancer

O legătură neașteptată! Ce au în comun orașele mari și cancerul?

Rezultate foarte bune pentru un nou medicament împotriva cancerului de sânge

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase