Home » Știință » Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte

Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte

Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte
Credit foto: ESA/TGO/CaSSIS
Publicat: 26.04.2024

Sonda orbitală Mars Express de la Agenția Spațială Europeană (ESA) a observat „păianjeni” pe suprafața Planetei Roșii, în regiunea polară de sud.

Totuși, nu este vorba despre arahnidele de care ne temem (sau după caz, pe care le iubim) aici pe Pământ, ci mai degrabă de rezultatul unui proces complex ce cauzează dioxidul de carbon să sublimize și să aducă la suprafață materialul întunecat din sub suprafață în timpul anotimpului de primăvară de pe Marte.

„Păianjenii” de pe Marte sunt mult mai mari decât cei cu care suntem obișnuiți, ajungând să măsoare chiar 1 kilometru lungime.

Un fenomen fascinant ce rezultă într-o priveliște incredibilă

Dioxidul de carbon formează gheizere înalte ce împrăștie solul marțian în modele „în formă de păianjeni”, un fenomen fascinant ce rezultă într-o priveliște incredibilă de la sute de kilometri depărtare pe orbită.

Multe dintre pete au fost găsite în afara unei zone marțiene denumite Orașul Inca (în trecut Angustus Labyrinthus) datorită crestelor geometrice care aduc aminte de ruinele incașilor.

Originile peisajului sunt un mister. Oamenii de știință cred că s-ar fi format în timp, dunele de nisip devenind stâncă, potrivit ESA. Alte teorii sugerează că magma a curs prin stratele de rocă marțiană.

O teorie despre „păianjenii” de pe Marte, reprodusă în laborator

Acești „păianjeni” formați de dioxidul de carbon pot fi văzuți printre ruinele incașe marțiene atunci când iarna este pe sfârșite, iar temperaturile încălzesc suprafața planetei, potrivit Futurism.

Această teorie datează din 2003 și a fost reprodusă în condiții de laborator într-un studiu din 2021, atunci când oamenii de știință au recreat cu succes o versiune la scară mai mică „a păianjenilor” folosind gheață carbonică și o mașinărie care simulează atmosfera marțiană.

„Experimentele arată în mod direct că păianjenii observați de pe orbită pe Marte pot fi formați prin conversia directă a gheții carbonice din solid în gazos”, explica la acea vreme omul de știință și autorul studiului Lauren McKeown de la Universitatea Open, Regatul Unit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult

O descoperire mult așteptată tocmai a fost făcută pe Marte! Este exact ce și-a dorit NASA

Resturile de la asteroidul lovit de NASA în 2022 ar putea lovi planeta Marte

Un singur asteroid a provocat 2 miliarde de cratere pe Marte, spun cercetătorii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase