Home » Știință » Un singur asteroid a provocat 2 miliarde de cratere pe Marte, spun cercetătorii

Un singur asteroid a provocat 2 miliarde de cratere pe Marte, spun cercetătorii

Foto: NASA
Publicat: 19.03.2024

O echipă de oameni de știință de la Laboratorul de Propulsie cu Reacție (JPL) al NASA din California a descoperit că un singur meteorit a fost probabil responsabil pentru crearea a 2 miliarde de cratere pe Marte.

Pe lângă craterul principal numit Corinto, în vârstă de 2,3 milioane de ani, care se întinde pe o suprafață de peste 13,8 kilometri, coliziunea a creat două miliarde de cratere pe Marte prin trimiterea în sus a unui imens nor de roci după ce a lovit suprafața. Aceste roci au declanșat apoi o reacție în lanț, adăugând și mai multe cratere pe măsură ce se prăbușeau înapoi.

Analizând imagini din satelit, Matthew Golombek și colegii săi de la JPL au estimat numărul de cratere declanșate de explozie și au concluzionat că Corinto avea între 1,3 și 3 miliarde de cratere „secundare”, fiecare având cel puțin un metru în diametru.

Cercetarea ar putea ajuta la înțelegerea proceselor geologice complexe de pe suprafața planetei Marte și a modului în care peisajele și compoziția acesteia s-au schimbat de-a lungul timpului, o zonă de investigare deosebit de importantă, având în vedere eforturile de a trimite astronauți acolo în viitorul apropiat, scrie Futurism.

Cum s-au format două miliarde de cratere pe Marte?

Zona punctată de miliardele de cratere este absolut masivă, întinzându-se pe o suprafață de 1,3 milioane de kilometri pătrați, care întâmplător include locul de amartizare al sondei InSight Mars a NASA.

„Cuantificarea numărului de cratere secundare este importantă pentru a înțelege mai bine cum un crater relativ mic ar putea ejecta atât de mult material în timpul procesului de craterizare”, a declarat Golombek.

Alte impacturi de meteorit mai recente

Alte impacturi de meteorit mult mai recente au condus la descoperiri la fel de fascinante. În 2022, InSight a detectat un cutremur masiv care s-a dovedit a fi rezultatul unuia dintre cei mai mari meteori observați care au lovit Planeta Roșie, la aproximativ 3.200 de kilometri distanță de sonda de aterizare.

Impactul a fost atât de puternic încât a scos la suprafață bucăți de gheață subterană.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum au ajuns telescoapele în spațiu și care este, de fapt, scopul acestor mașinării uimitoare?

Astronomii au găsit „cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut”

Câte grame de asteroid a reușit NASA să aducă înapoi pe Pământ după 10 ani și 1,2 miliarde de dolari?

Uriașul „distrugător de atomi” din Elveția încearcă să dezvăluie 95% din Univers

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase