Home » Știință » Top 10: Cei mai malefici savanti din istorie

Top 10: Cei mai malefici savanti din istorie

Publicat: 14.02.2008
De-a lungul timpului au existat oameni de stiinta, cercetatori, savanti excentrici, care, manati de dorinta de a patrunde necunoscutul, au lasat omenirii o vasta si bogata mostenire culturala si stiintifica. Dorinta lor de a descifra misterele ermetice ale vietii, mergand pana la sfidarea comunitatilor in care traiau, a facut posibila aparitia cuvantului “evolutie”, folosit de oameni azi pentru a desemna diferenta adanca intre rasa umana si celelalte vietuitoare care populeaza planeta.

10. Paracelsus (1496 – 1541)
Paracelsus si-a creat intr-un timp foarte scurt un renume in domeniul medicinei, astrologiei si toxicologiei. Foarte invatat, manat de curiozitatea de a descifra tainele stiintelor oculte, acesta era caracterizat de o mandrie exagerata. Aerul de superioritate pe care il afisa, inclusiv in discutiile cu alti carturari, i-au atras foarte multa antipatie. Aportul lui in domeniul toxicologiei s-a demonstrat a fi foarte util, fiind promotorul ideei ca dozele fac otrava. Altfel, folosite in doze mici, anumite otravuri puteau fi folosite in tratamentul anumitor afectiuni. Si-a castigat aprecierea si renumele datorita ideilor si inovatiilor pe care le oferea comunitatii. In particular insa, acesta credea ca poate crea homunculi, mici oameni, care odata creati, nu trebuiau sa depaseasca inaltimea unui picior si care erau potriviti pentru a juca rolul unor slugi eficiente.
9. Johann Konrad Dippel (1673-1734)
Nascut in castelul Frankenstein, excentricul doctor era cunoscut datorita experimentelor ciudate care, in final, i-au adus celebritatea. Jucand-se cu nitroglicerina, reuseste sa distruga un turn, insa in acelasi timp, descopera si proprietatile medicinale ale acesteia. Se zvonea despre el ca ar fi incercat sa transfere sufletul unui cadavru in altul, insa nimeni nu stia acest lucru cu certitudine. Printre extravagantele sale, a facut si cateva descoperiri care s-au dovedit a fi foarte utile, printre care descoperirea unei nuante de vopsea albastra, ce avea sa fie cunoscuta mai tarziu sub trei nume: Albastru de Prusia, Albastru de Berlin sau Albastru de Paris si un ulei de origine animala, folosit multa vreme in medicina in tratamentul epilepsiei.
8. Alfred Nobel (1833-1897)
Prezenta cunoscutului om de stiinta, poate parea nepotrivita intr-un asemenea top, insa una dintre cele mai utilizate inventii ale acestuia a produs un numar impresionant de victime umane, iar lista ramane inca deschisa. Descoperind rolul nitroglicerinei in confectionarea dinamitei, Nobel a “daruit” lumii primul exploziv mortal la care aveau acces masele. Una dintre primele victime ale inventiei sale este chiar fratele sau, decedat intr-un experiment care avea loc intr-o uzina. Era doar prima victima dintr-un lung sir de mii de oameni. Acesta a regretat intotdeauna functionalitatile date inventiei sale, care avea initial rolul de a usura procesul constructiilor. Pentru a-si spala pacatele sau pentru a le minimaliza, infiinteaza premiul Nobel, dupa ce citeste rubrica de decese, unde se anunta (dintr-o pura confuzie) ca a decedat “Negustorul Mortii”.
7. Trofim Lysenko (1898-1976)
Desi experimentele sale nu au avut ca rezultat decese in masa, greselile de conducere ale acestuia au aruncat Uniunea Sovietica cu cateva decade in urma in privinta cercetarilor stiintifice. Lysenko era directorul Institutului de Genetica si era specializat in domeniul agriculturii. Obiceiul acestuia era de a raporta superiorilor numai succesele institutului pe care il conducea, rezultatele sale fiind bazate pe dovezi neimportante, dosare incomplete si lipsa totala a oricarui controlul din partea acestuia. Abuzurile lui Lysenko facute in numele stiintei au dus la stagnarea pe termen lung al oricarui progres al Uniunii Sovietice in domeniul geneticii.
6. Dr. Jack Kevorkian (1928)
A devenit celebru dupa ce a inceput sa sustina drepturile bolnavilor in stadiu terminal de a decide asupra propriei vieti, mergand pana la a infrunta legea pentru a-si sustine cauza. In cele din urma, a fost arestat, iar in cadrul procesului a declarat ca a asistat peste 130 de pacienti pe patul de moarte. Intemnitat in 1999, a primit o sentinta de 8 ani si una de la 10 pana la 15 ani pentru crima de gradul doi, cand, in 1998 a otravit un pacient de 52 de ani din Michigan.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase