Home » Timp Liber » Planeta Antarctica, in direct

Planeta Antarctica, in direct

Publicat: 17.07.2006
Velierul oceanografic Sedna IV (trei catarge, 960 de metri patrati de vele, 51 de metri lungime, cu autonomie de10.000 de mile marine) este unic in lume. Un adevarat studiou plutitor, cu sali de montaj si cu echipament cinematografic de ultima ora, ce permite aventurierilor moderni de la bordul sau sa capteze si sa prelucreze imagini rarisime din misiunile sale.

Echipat cu cele mai recente tehnologii de comunicatie, Sedna se afla in legatura permanenta cu internautii din lumea intreaga, facand din acestia niste marinari virtuali, prin intermediul site-ului www.sedna.tv/spip/index.php. Acum, vasul intreprinde cea mai importanta misiune stiintifica si cinematografica interactiva din intreaga sa istorie: Antarctica. De-a lungul unui an intreg, incredibila aventura umana poate fi urmarita in direct, fie prin intermediul site-ului, unde putem consulta zilnic un jurnal de bord ilustrat al comandantului, fie prin intermediul Radio Canada. Scopul misiunii este acela de a naviga pana la limita gheturilor de la Polul Sud si de a realiza o documentare ampla asupra schimbarilor climatice din Antarctica, locul care a suferit, in ultimii ani, cea mai severa crestere de temperatura de pe intreaga planeta. In centrul expeditiei sta un program de cercetare stiintifica al carui protocol, elaborat gratie colaborarii specialistilor din mai multe tari, acopera campuri de interes diverse: biologie, oceanografie, climatologie sau glaciologie. Programul desfasoara si un foarte serios studiu comportamental vizand efectele izolarii in conditii extreme, in colaborare cu NASA si UBC.

Calatorii de la bord (oameni de stiinta, dar si visatori) declara ca au plecat ?pe urmele marilor exploratori de ieri, hotarati sa impinga si mai departe frontierele cunoasterii, pentru a putea oferi spectatorilor o epopee fara seaman, motivata de o formidabila sete de aventura, de descoperiri si de vise…?

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase