Home » TransferGo » Impactul Brexit asupra relocării şi angajării în Anglia

Impactul Brexit asupra relocării şi angajării în Anglia

Publicat: 29.09.2016
Mulţi români care lucrează în Marea Britanie se întreabă dacă vor fi în măsură să rămană aici, după votul Brexit. La fel de preocupaţi sunt şi cei care intenţionau să îşi caute un loc de muncă acolo şi nu ştiu dacă acest lucru mai este posibil acum. În prezent, cetăţenii oricărui stat membru pot lucra oriunde în blocul UE, dar acest drept de a lucra în Marea Britanie ar putea fi eliminat, ca parte a negocierilor ce vor urma referendumului.

Momentan nu se pot face decât speculaţii cu privire la evoluţia situaţiei, însă este cert că vor urma schimbări majore. Vestea bună este că în acest stadiu incipient al procesului, experţii nu se aşteaptă la o schimbare bruscă. În acest context, românii care au planuri serioase şi oportunităţi de angajare ar trebui să profite de ele şi să nu se îngrijoreze prea mult.
În mod normal, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene nu vor mai beneficia de dreptul automat de a lucra în Marea Britanie. Acest lucru se aplică şi reciproc, însă negocierile au scopul de a stabili noi relaţii comerciale între Regatul Unit şi ţările din spaţiul comunitar. Este probabil că cei care lucrează deja să îşi păstreze acest drept în schimbul unui acord similar pentru britanicii angajaţi în statele UE.

Ce şanse de angajare sunt în prezent în UK

Cadrul legislativ necesar va fi creat în cele din urmă, însă angajatorii britanici ar putea fi puţin reticenţi dacă lucrurile se complică prea mult. Nevoia de angajaţi competenţi este aceeaşi, deci un român capabil şi bine pregătit nu ar trebui să aibă dificultăţi prea mari în a găsi un loc de muncă. Economia Marii Britanii este în expansiune, dar ar putea fi frânată serios de Brexit, motiv pentru care aportul lucrătorilor migranţi va fi la fel de important. Cei care au încurajat ieşirea din UE regretă probabil acum rezultatul referendumului. Momentan cifrele oficiale arată că aproximativ 300.000 de români locuiesc în Marea Britanie, dar numărul este posibil să fie considerabil mai crescurt.
În timp ce va fi în continuare posibil să se angajeze personal din statele membre ale UE, pot exista costuri administrative suplimentare, cum ar fi cererile de viză. Capacitatea unui român sau alt cetăţean dintr-o ţară UE de a rămane pe termen lung în Marea Britanie, poate fi de asemenea afectată. Pot exista limitări cu privire la tipul de lucrători care vor fi autorizaţi să caute locuri de muncă în Marea Britanie.  
Dacă britanicii vor alege să urmeze un model similar cu cel din SUA sau Australia, vor fi acordate vize numai pentru unele profesii identificate ca având o anumită necesitate. Marea Britanie ar putea introduce un sistem de puncte asemănător cu cel folosit în Australia pentru a limita migraţia şi a aduce doar personal calificat. Teama că cetăţenii din state membre UE care lucrează aici să fie trimişi acasă este nejustificată şi nu ar trebui să îi preocupe excesiv pe românii care lucrează legal.
Există unele voci autorizate care afirmă că astfel de lucrători au dobândit dreptul de a rămane aici, în conformitate cu tratatele UE, chiar şi după ce aceste tratate încetează să se aplice în Regatului Unit. Discuţia este evident una teoretică şi cu un pronunţat caracter academic, dar asta nu o face mai puţin serioasă. Oricum, orice decizie radicală împotrivă cetăţenilor UE ar duce la represalii, ceea ce nu ar ajută pe nimeni în actualul context politic şi economic.

Acest articol face parte din campania TransferGo de informare a românilor din Anglia. Cu TransferGo, orice român poate trimite bani cu doar £0.99 comision fix, indiferent de sumă, iar banii ajung într-o zi lucrătoare.
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase