Home » Cultură » Harta lumii pe care o cunoaştem este greşită. Ce nu apare pe ea

Harta lumii pe care o cunoaştem este greşită. Ce nu apare pe ea

Publicat: 21.08.2016
Harta realizată prin ''proiecţia lui Mercator'' este cea mai cunoscută reprezentare sferică a globului.

Însă această reprezentare distoriosează mărimea unor ţări.

Cu toţii suntem familiarizaţi cu harta lumii care se află de obicei în sălile de clasă, dar reprezentarea în două dimensiuni a planetei este inexactă. Într-un videoclip este dezvăluit cum conceptul cunoscut ca ,,Proiecţia Mercator”,  prin care o formă sferică este transformată într-o suprafaţă plată, distorsionează mărimea şi forma unor ţări.

Din cauza formei sferice a Pământului este imposibil să reprezinţi cu acurateţe forma în 2D. Acesta a fost rezultatul formelor pe care harta lumii fizice le-a avut de-a lungul timpului, de la inimă la con. Un model a rămas cunoscut în toată lumea, cel creat de Gerardus Mercator în secolul XVI.

Binecunoscuta proiecţie ,,Mercator” a reprezentat cu acurateţe forma suprafeţelor, însă a distorsionat mărimea în favoarea zonelor din nord. Această distorsiune la harta lumii se aplică tuturor ţărilor care se află în mijlocul emisferei nordice. De exemplu, Marea Britanie este reprezentată mult mai mare în reprezentările 2D ale hărţii lumii cu ţările.

Doar atunci când  amplasezi India peste forma distorsionată a Marii Britanii devine evident cât de mică este cu adevărat Marea Britanie.

Marea Britanie este mult mai mică decât ţări precum Japonia, Filipinele, Madagascar sau Noua Zeelandă. Deşi proiecţia ,,Mercator” nu este exactă, în realitate orice harta lumii interactiva 2D va fi inexactă.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase