Home » Cultură » Manuscris al Marchizului de Sade a fost retras de la licitaţie după ce a fost declarat patrimoniu naţional

Manuscris al Marchizului de Sade a fost retras de la licitaţie după ce a fost declarat patrimoniu naţional

Manuscris al Marchizului de Sade a fost retras de la licitaţie după ce a fost declarat patrimoniu naţional
Publicat: 21.12.2017
Manuscrisul unuia dintre cele mai vechi romane erotice, "120 de zile ale Sodomei", scris de Marchizul de Sade, a fost retras dintr-o licitaţie de autorităţile franceze, după ce opera literară, alături de "Manifestele suprarealiste" de Andre Breton, au fost declarate parte a patrimoniului naţional.

La începutul acestei săptămâni, cele cinci manuscrise au fost declarate opere de patrimoniu naţional, Ministerul francez al Culturii având drept de preemţiune. Autorităţile franceze au la dispoziţie un termen de 30 de luni pentru a strânge, din surse publice sau/şi private, suma necesară pentru achiziţionarea manuscriselor. În caz contrar, acestea vor fi scoase din nou la licitaţie, potrivit AFP.

Cele două loturi, manuscrisul Marchizului de Sade şi lucrările lui Andre Breton, care au aparţinut unui fond de investiţii francez, au atras atenţia mai multor cumpărători privaţi europeni şi americani, potrivit casei de licitaţii Aguttes, cu sediul la Paris, scrie Mediafax.

Romanul lui Sade a fost scris de acesta în 1785, pe când era închis la Bastilia, şi urma să fie scos la vânzare la o licitaţie organizată miercuri, la Hotelul Drouot din Paris. Manuscrisul a fost abandonat de Sade în celula sa, în 1789, în timpul Revoluţiei Franceze, şi a fost descoperit şi publicat ulterior. Manuscrisul era evaluat la o sumă cuprinsă între 4 şi 6 milioane de euro, dar reprezentanţii casei de licitaţii Aguttes au spus că, din informaţiile lor, statul francez ar fi gata să plătească 8 milioane de euro pentru acesta.

Publicaţia Le Figaro a anunţat, luni, că manuscrisele „120 Journées de Sodome” şi „Manifestes du surréalisme” (1924), care au ajutat la definirea suprarealismului, au fost clasate de Ministerul francez al Culturii.

Lucrările literare fac parte din aşa-numitul fond Aristophil, un fond de investiţii înfiinţat de Gérard Lhéritier. Acesta ar fi plătit 7 milioane de euro pentru manuscrisul lui Sade şi 22 de milioane de euro pentru „Manifestele” lui Breton, pentru care, potrivit unor surse, statul francez ar putea oferi doar 5 milioane de euro.

Din punct de vedere juridic, decizia clasării manuscrisului lui Sade ar putea fi contestată. La capătul a 30 de ani de conflicte juridice, timp în care manuscrisul s-a aflat în Elveţia, după ce a fost furat din Franţa, opera literară a fost cumpărată de Aristophil, în 2014, spun specialiştii.

Această licitaţie este prima dintre încercările de a lichida o colecţie de aproximativ 130.000 de obiecte de artă şi comori literare adunată de Aristophil, un grup înfiinţat în 1990, care avea circa 18.000 de investitori şi a dat faliment în 2015. Investitorii au suferit mari pierderi financiare, iar fondatorul, Gerard Lheritier, a fost reţinut şi pus sub acuzare pentru fraudă, acesta pledând nevinovat.
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase