Home » D:News » O sursa misterioasa de raze X

O sursa misterioasa de raze X

O sursa misterioasa de raze X
Publicat: 10.01.2008
Astronomii americani au descoperit o sursa misterioasa de raze X in galaxia gigantica Centaurus A, vecina cu a noastra, Calea Lactee, potrivit unui comunicat de presa preluat de AFP.

Cercetatorii de la Universitatea din Ohio, care studiau galaxia Centaurus A, au reperat un sistem solar binar continand o gaura neagra care, brusc, a inceput sa straluceasca, emitand raze X.
In mod normal, fasciculele uriase de raze X care ies din inima galaxiei Centaurus A sunt cele care atrag atentia astronomilor, a explicat Gregory Sivakoff, astronom la Universitatea din Ohio, principalul autor al studiului.
Dar cand echipa de astronomi a studiat Centaurus A cu ajutorul telescopului spatial Chandra X, in martie 2007, a descoperit o noua sursa de raze X, mult mai mica, dar foarte stralucitoare.
Aceasta sursa de raze X, care nu exista in timpul observatiilor precedente, efectuate in 2003, a continuat sa straluceasca in toata perioada in care au fost efectuate observatiile, din martie pana in mai 2007.
Noul obiect este, fara indoiala, un sistem solar binar, au concluzionat astronomii. Cele doua stele surori s-au format, probabil, in acelasi timp, una fiind mai mare decat cealalta. Steaua cea mai mare a evoluat mai rapid, dupa care a facut implozie si a format o gaura neagra care a devorat lent cealalta stea.
Un asemenea sistem binar este foarte rar in univers, spun astronomii. "Este vorba de al doilea sistem de acest tip descoperit in galaxia Centaurus A", a spus Gregory Sivakoff.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase