Home » D:News » Cercetatorii au descoperit cel mai batran stramos al cainilor

Cercetatorii au descoperit cel mai batran stramos al cainilor

Cercetatorii au descoperit cel mai batran stramos al cainilor
Publicat: 22.10.2008
Dintotdeauna oamenii au considerat cainele drept cel mai bun prieten al omului, acesta fiind, de altfel, si primul animal domesticit de Homo Sapiens. Ultimele descoperiri certifica faptul ca stramosii cainilor de astazi traiau in preajma omului inca de acum 31.700 ani, ceea ce infirma descoperirile precedente din Florida conform carora primii caini au fost domesticiti de oameni acum 14.000 de ani.

Din studiile efectuate asupra celor mai vechi fosile de canide descoperite in pestera Goyet din Belgia, cercetatorii au concluzionat ca dieta acestora era alcatuita exclusiv din carne si oase de cai salbatici, boi moscati si reni. Autorul descoperirii, paleontologul Mietje Germonpre declara “
“Cainii domesticiti din perioada Paleoliticului, erau asemantatori ca infatisare cainilor de astazi din rasa husky Siberian, cu specificarea ca talia lor era mult mai mare, asemanatoare cu a unui caine ciobanesc caucazian. Cinii din Paleolitic aveau boturile mai scurte si mai late decat ale lupilor, precum si o capacitate craniana mai mare”
Analizele oaselor au certificate faptul ca acesti caini primitive se hraneau cu carnea animalelor vanate de oamenii care traiauin Europa in perioada Aurignacianului.
Studiile ADN au aratat ca acesti caini prezentau o diversitate genetica mare, argument suficient cu privire la faptul ca populatiile de lupi din care se trageau acesti caini erau mult mai mari decat cele din prezent.
Oamenii din acea perioada obisnuiau sa ucida o lupoaica si sa-i ia puii din vizuina. Acestia erau dusi de mici in pesterile oamenilor si crescuti pe langa acestia.
Primii caini erau folositi la paza, vanatoare si transportul vanatului.
Cei 31 700  mii de ani omenesti se traduc in 221 900 ani din perspective cainilor care traiesc in medie 10-15 ani.

Sursa : Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase