Home » D:News » Ce sunt ciudaţii „păianjeni” care apar pe Marte primăvara?

Ce sunt ciudaţii „păianjeni” care apar pe Marte primăvara?

Publicat: 05.10.2012
Au fost observaţi pentru prima oară în 1998, iar de atunci, cercetătorii tot încearcă găsească o explicaţie.

Imaginile luate de sonda Mars Reconaissance Orbiter au adus în atenţia lumii aceste formaţiuni, pe care specialiştii le numesc „araneiforme”, din cauza asemănării lor cu păianjenii.

Ele apar brusc în fiecare primăvară (marţiană), se dezvoltă pe măsură ce temperatura creşte, apoi, în cursul iernii, dispar.
 
Au fost formulate diferite ipoteze asupra naturii lor; între altele, un grup de oameni de ştiinţă din Ungaria e de părere că ar fi colonii de microorganisme marţiene fotosintetizante, care se dezvoltă primăvara, când soarele încălzeşte mai tare.
 
Totuşi, explicaţia cea mai acceptată azi – menţionată şi de NASA pe site-ul său oficial – ţine de dinamica sezonieră a proceselor geologice marţiene, fără a implica organisme vii, a căror existenţă pe Marte nu a fost deocamdată dovedită.
 
Astfel, aceste formaţiuni araneiforme observate în zona polului sud marţian ar fi şanţuri în solul marţian, produse de vaporizarea gheţii.
 
Atmosfera foarte bogată în dioxid de carbon a planenei Marte se condensează parţial în timpul iernii, formând calote glaciare de gheaţă carbonică (dioxid de carbon solid) în dreptul polilor planetei. Primăvara, oadată cu creşterea temperaturilor, această gheaţă sublimează – adică trece din stare solidă direct în stare gazoasă. Dioxidul de carbon astfel format se acumulează, creând zone de presiune în sol şi săpând astfel canale (cu adâncimea de 1-2 metri), pe măsură ce se îndreaptă spre un punct în care poate „scăpa” din sol înapoi în atmosferă. Adesea, aceste canale formează un model radiar, având în centrul punctul prin care dioxidul de carbon ţâşneşte în atmosferă, ca apa şi vaporii din craterul unui gheizer terestru.
 
Imagini deosebit de spectaculoase ale acestor formaţiuni au fost realizate de fotograful Michael Benson prin prelucrarea imaginilor transmise de Mars Reconaissance Orbiter; imaginile rezultate – cum este şi cea de mai jos – sunt incluse în noua sa carte Planetfall: New Solar System Visions.
 
 
Michael Benson/NASA/JPL/University of Arizona/Kinetikon Pictures
 
Surse: nasa.gov; npr
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase