O cercetare centrată asupra modului în care sunt bărbaţii percepuţi (atât de femei, cât şi de alţi bărbaţi) încearcă să înţeleagă modul în care oamenii văd masculinitatea şi aşa-numitele „atribute socio-sexuale”.
Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales, Australia, au realizat fotografii ale unui număr de 10 bărbaţi atunci când aceştia erau proaspăt bărbieriţi, când aveau 5 şi respectiv 10 zile de când se bărbieriseră ultima şi apoi câne aveau barbă (în adevăratul sens al cuvântului).
Apoi, un număr de 351 de femei şi 177 de bărbaţi heterosexuali au fost rugaţi să evalueze bărbaţii din imagini. Fiecare chip a fost evaluat în funcţie de atractivitate, masculinitate, sănătate şi potenţialele capacităţile parentale.
Femeile au considerat că bărbaţii nebărbieriţi de 10 zile erau cei mai atrăgători şi atât femeile cât şi bărbaţii i-au clasificat pe voluntarii care aveau barbă proeminentă drept indivizi cu bune abilităţi parentale. În schimb, bărbaţii care aveau barbă doar de 5 zile au primit cele mai proaste scoruri atât din partea femeilor, cât şi din partea bărbaţilor.
În ceea ce priveşte scorurile primite de imaginile în care voluntarii nu se bărbieriseră de doar 5 zile, specialiştii au argumentat că s-ar putea să fie necesar ca dezvoltarea bărbii să treacă peste un anumit prag pentru a putea deveni un semnal atrăgător.
În acelaşi studiu, oamenii de ştiinţă au testat şi femei care foloseau pastile contraceptive şi au ajuns la concluzia că femeile care erau foarte fertile şi care se aflau în perioada de ovulaţie dădeau note mai mari în ceea ce priveşte masculinitatea bărbaţilor, comparativ cu femeile care nu erau în perioada de ovulaţie.
În schimb, faza de fertilitate în care se aflau femeile nu a avut niciun efect asupra modului în care era percepută atractivitatea bărbaţilor.
În consecinţă se pare că barba îi face pe bărbaţi să pară mai maturi şi dotaţi cu un grad mai mare de masculinitate, dar în acelaşi timp puţin agresivi.