Home » D:News » Care sunt plantele care pun în pericol viaţa animalelor de companie?

Care sunt plantele care pun în pericol viaţa animalelor de companie?

Publicat: 16.08.2013
Unele specii de plante de grădină şi de apartament, cultivate în mod obişnuit, reprezintă o mare ameninţare pentru animalele de casă. Dacă sunt consumate de câini sau pisici, aceste plante le pot fi fatale. Specialiştii lansează un avertisment în privinţa celor mai comune şi mai periculoase specii .

Crinii, de exemplu, le pot fi fatali pisicilor; în Marea Britanie s-au înregistrat peste 250 de cazuri de intoxicare a felinelor cu asemenea plante. Simpla expunere la polenul acestora poate duce la insuficienţă renală şi moarte.

Iar poinsettia, sau steaua-Crăciunului (în imaginea de mai jos), plantă decorativă adesea aşezată în case în perioada sărbătorilor de iarnă, este şi ea toxică, putând provoca vărsături şi diaree atât câinilor, cât şi pisicilor; seva ei este iritantă şi, dacă ajunge în ochi, poate cauza orbirea.

Alte plante care pot otrăvi animale de casă sunt bulbii de narcise, rododendronii şi tisa, cultivată în grădină sub formă de boschete sau gard viu.

Chiar şi plante alimentare pe care omul le consumă în mod obişnuit, precum ceapa, usturoiul şi prazul – toate din familia aliaceelor – sunt toxice pentru animalele de casă: în Marea Britanie, între anii 1994 şi 2008, s-au înregistrat 69 de cazuri de otrăvire a câinilor cu asemenea plante (două cazuri fiind fatale) şi 4 cazuri la pisici.

Guy Barter, din cadrul Royal Horticultural Society, recomandă ca stăpânii să-şi înveţe animalele să nu consume plante din grădină sau apartament şi să evite să aducă în locuinţă crini sau poinsettia dacă au pisci care trăiesc mai mult în casă.

Dacă proprietarii bănuiesc că animalul a ingerat o plantă toxică, trebuie să-l ducă imediat la veterinar, înainte de a fi prea târziu.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase