Home » D:News » Ai deseori dureri de burtă şi alte necazuri digestive? Ai putea suferi de IPE, o problemă pe care e bine să o cunoşti şi care poate fi tratată

Ai deseori dureri de burtă şi alte necazuri digestive? Ai putea suferi de IPE, o problemă pe care e bine să o cunoşti şi care poate fi tratată

Ai deseori dureri de burtă şi alte necazuri digestive? Ai putea suferi de IPE, o problemă pe care e bine să o cunoşti şi care poate fi tratată
Publicat: 25.11.2013
Mulţi oameni trăiesc o viaţă întreagă chinuiţi de dureri abdominale şi alte simptome digestive – diaree, balonare -, dar se jenează să discute acest lucru cu medicul. Disconfortul gastro-intestinal cronic poate fi semnul unor boli grave – maladii autoimune sau cancere – sau se poate datora insuficienţei pancreatice exocrine – IPE – o afecţiune adesea dificil de diagnosticat.

În SUA, aproape trei sferturi dintre locuitori (74%) prezintă în mod cronic probleme digestive precum balonări, flaltulenţă, diaree şi dureri abdominale, dar mai mult de jumătate dintre ei nu discută niciodată despre aceste probleme cu medicul lor, arată un sondaj recent.

Faptul este foarte îngrijorător, spune dr. Rashini Raj, gastroenterolog, la NYU Langone Medical Center, deaorece mulţi oameni nu sunt conştienţi de faptul că aceste semne pot indica existenţa unor boli grave. 

Poate fi vorba, spune dr. Raj, despre celiachie (intoleranţă la gluten), maladia Crohn (o boală autoimună) sau despre afecţiuni ale pancreasului.

Printre acestea din urmă, se numără insuficienţa pancreatică exocrină, sau IPE (în engleză EPI – exocrine pancreatic insufficiency), ce apare atunci când componenta exocrină a pancreasului (cea care secretă sucul pancreatic, implicat în digestie) nu funcţionează corespunzător şi nu poate produce enzimele digestive în cantitate suficientă.

Şi mai important este faptul că deseori IPE este asociată cu alte probleme de sănătate precum pancreatită cronică (inflamaţia pancreasului), cancer pancreatic sau diabet.

„Este o afecţiune în cazul căreia oamenii suferă de un disconfort gastrointestinal foarte accentuat: dureri abodominale, balonare, diaree, nevoia frecventă de a avea scaun – şi care poate fi greu de diagnosticat”, spune dr. Raj.

Din cauza lipsei enzimelor necesare pentru digestia alimentelor, pacienţii cu IPE nu pot absorbi normal substanţe nutritive vitale. Ca urmare, apar simptome precum diarea sau aşa-numita steatoree (când materiile fecale conţin cantităţi mari de grăsimi, deoarece grăsimile nu pot fi absorbite normal în tubul digestiv şi sunt eliminate; în acest caz, „materiile fecale au un aspect uleios şi plutesc”, a explicat medicul).

Deoarece mulţi pacienţi se simt jenaţi să discute cu doctorii asemenea amănunte, problema rămâne adesea nediagnosticată, ceea ce poate produce complicaţii grave ulterior. De aceea, dr. Raj recomandă consultarea cu medicul, trecând peste senzaţia de jenă, eventual după informarea pe un website specializat, precum IdentifyEPI.com.

IPE poate fi tratată cu prin modificări ale alimentaţiei, dar şi prin administrarea la fiecare masă a unor pastile conţinând enzime pancreatice, care vor înlocui enzimele pe care propriul pancreas nu le poate produce.

Sursa: FOXNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase