Home » D:News » Bacterii ale celei mai periculoase boli infecţioase după SIDA, în cea mai recentă instalaţie a unei artiste de origine română

Bacterii ale celei mai periculoase boli infecţioase după SIDA, în cea mai recentă instalaţie a unei artiste de origine română

Publicat: 28.03.2014
Artista britanică de origine română Anna Dumitriu a inclus bacterii moarte de tuberculoză (Mycobacterium tuberculosis) în cea mai recentă instalaţie artistică a ei, prezentată la Centrul artistic Watermans din Londra, informează fastcodesign.com.

Tuberculoza (TB), o boală cu efecte devastatoare, ocupă locul al doilea în topul maladiilor infecţioase cu cel mai mare număr de victime pe plan mondial, după SIDA.

Pentru cea mai recentă expoziţie a ei, „The Romantic Disease: An Artistic Investigation of Tuberculosis”, Anna Dumitriu a colaborat cu experţi în microbiologie şi a inclus bacterii TB sterlizate în creaţiile sale artistice, pentru a explora fascinaţia morbidă a oamenilor pentru o boală despre care se credea într-o vreme că ar accentua spiritualitatea şi sensibilitatea artistică a pacienţilor.

Printre obiectele din această expoziţie se numără un perete decorat cu plămâni miniaturali realizaţi din ţesături de flanel, împregnate cu praf – considerat în trecut drept o cauză principală a bolii – şi injectate cu bacterii TB sterilizate. Instalaţia include şi o rochie de gravidă, vopsită cu vechile „remedii” împotriva tuberculozei, şofran şi rădăcină de roibă, şi impregnată cu ADN extras din bacterii moarte de TB, dar şi o versiune stilizată a unui sanatoriu – acel tip de spital în care se aflau în carantină pacienţii din epoca de dinaintea antibioticelor (înainte de 1943). Sanatoriile erau adeseori denumite „camerele de aşteptare ale morţii”.

Tuberculoza, o maladie gravă, a fost totuşi denumită „Boala romantică” a secolului al XIX-lea. Mai mult ca oricare altă maladie din lume, tuberculoza a fost adeseori esteticizată, înconjurată într-un fel de voal mistic. La apogeul „Ciumei albe” din Europa, între 1700 şi 1900, femeile îşi albeau obrajii pentru a avea o înfăţişare în pas cu moda vremii. Lordul Byron, renumitul poet romantic, a declarat la un moment dat: „Cât de palid arăt! Cred că ar trebui să mor de tuberculoză, pentru că abia atunci toate femeile vor spune: «Ia uită-te la săracul Byron, cât de interesant arată muribund!»”. Lordul Byron nu şi-a văzut dorinţa îndeplinită (a murit de febră), însă tuberculoza a fost boala care a ucis sute de artişti cunoscuţi, în rândul victimelor sale numărându-se Anton Cehov, Frederic Chopin, Amedeo Modigliani, Igor Stravinsky, Franz Kafka şi John Keats.

Expoziţia „The Romantic Disease: An Artistic Investigation of Tuberculosis” s-a încheiat luni, 24 martie – Ziua mondială a luptei contra tuberculozei -, cu un simpozion despre această maladie, organizat la Centrul artistic Watermans.

Surse: Mediafax, Anna Dumitriu, FastCoDesign

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase