Home » D:News » Un efect surprinzător al dietei ketogenice: ce se întâmplă dacă mănânci puţini carbohidraţi

Un efect surprinzător al dietei ketogenice: ce se întâmplă dacă mănânci puţini carbohidraţi

Publicat: 31.03.2014
Psihiatrii au descoperit că dieta ketogenică, caracterizată printr-un consum redus de carbohidraţi şi totodată un consum ridicat de grăsimi, tinde să reducă efectele depresiei şi ale tulburării bipolare.

„Rezultatele sunt neobişnuit de consecvente şi arată o legătură între calitatea dietei şi sănătatea mentală”, explică dr. Michael Berk, psihiatru şi profesor în cadrul Deakin University School of Medicine.

Dieta ketogenică, săracă în carbohidraţi, s-a dovedit a fi eficientă în slăbire, în gestionarea epilepsiei, în atenuarea efectelor diabetului de tip 2 şi chiar împotriva cancerului. Acum, un număr tot mai mare de experţi medicali afirmă că aceste diete pot ajuta totodată în atenuarea depresiei şi a tulburării bipolare.

Psihiatrul Rif El-Mallakh, profesor în cadrul University of Louisville School of Medicine, a tratat pacienţi ce sufereau de depresie şi de tulburare bipolară cu dieta ketogenică. Dr. El-Mallakh, autorul cărţii „Bipolar Depression”, afirmă că mai mulţi pacienţi au reuşit să treacă peste afecţiuni cu ajutorul acestei diete.

Jodi Corbit, o femeie în vârstă de 47 de ani din Maryland, a adoptat dieta ketogenică pentru a scădea în greutate, însă a continuat să o respecte după ce a descoperit că dieta i-a produs îmbunătăţiri semnificative în starea de spirit. „Era ca şi cum un văl mi s-ar fi ridicat de pe ochi şi puteam să văd mai bine”, a declarat Corbit pentru Washington Post.

De asemenea, o femeie din California în vârstă de 32 de ani ce era afectată de tulburare bipolară a reuşit să scape de depresia maniacală după ce a adoptat o dietă săracă în carbohidraţi şi bogată în grăsimi. „Am observat o diferenţă clară în capul meu la 1-2 zile distanţă. Capul se simţea limpede pentru prima dată în câţiva ani”, a explicat femeia. Femeia se simte bine din 2011 şi nu mai ia medicamente pentru tulburarea bipolară, dieta ketogenică schimbându-i viaţa.

Este o practică obişnuită ca persoanelor deprimate să li se prescrie o creştere a nivelului de acizi graşi omega-3 din dietă, studiile arătând că aceştia îmbunătăţesc starea de spirit. Dr. Jeff Volek, nutriţionist şi profesor la Universitatea Connecticut, nu este surprins de aceste rezultate. Dr. Volek afirmă că o dietă ketogenică are mai multe beneficii, printre care prevenirea bolilor, îmbunătăţirea stării de spirit şi stimularea slăbirii. Acest lucru se datorează faptului că reducerea considerabilă a consumului de carbohidraţi previne creşterea bruscă a glicemiei ce stă la baza schimbărilor de stare de spirit, a inflamaţiei şi a creşterii în greutate.

„Pentru o bună parte din istoria omenirii, am avut o dietă săracă în carbohidraţi. Am evoluat într-o stare de cetoză nutriţională”, afirmă dr. Volek, autorul cărţii „The Art and Science of Low Carbohydrate Living”.

Un alt adept al acestei diete este neurologul David Perlmutter, care subliniază că grăsimile de calitate, precum cele găsite în uleiul de măsline extra-virgin, în carnea de vită hrănită cu iarbă, în untul provenit din vaci hrănite cu iarbă şi în avocado, au calităţi neuro-protectoare care pot ajuta la prevenirea demenţei şi a bolii Alzheimer.

Perlmutter crede că dietele bogate în carbohidraţi şi sărace în grăsimi ce au fost promovate în ultimele decenii stau la baza epidemiei de obezitate, diabet, probleme cardiace şi de Alzheimer ce afectează SUA în prezent. Perlmutter regretă că tatăl său, ce suferă de Alzheimer, nu a aflat acum câteva decenii de efectele neuro-protectoare ale dietelor sărace în carbohidraţi şi bogate în grăsimi.

„S-a demonstrat că inclusiv o creştere mică a glicemiei duce la o creştere a riscului de Alzheimer”, spune dr. Perlmutter. „Alimentele sunt medicamente. Putem chiar să schimbă expresia genelor prin alimentele pe care le mâncăm”, a concluzionat dr. Perlmutter.

Dieta săracă în carbohidraţi şi bogată în grăsimi    (Foto: Shutterstock.com)Dieta săracă în carbohidraţi şi bogată în grăsimi

Sursa: Examiner

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase