Home » D:News » Un astronom a reuşit să descifreze enigma unui tablou faimos

Un astronom a reuşit să descifreze enigma unui tablou faimos

Un astronom a reuşit să descifreze enigma unui tablou faimos
Publicat: 18.09.2014
Tabloul lui Claude Monet „Impresie. Răsărit de soare” este una dintre cele mai celebre picturi ale lumii: ea a dat numele unui întreg curent artistic, rămas în istoria artei sub numele de impresionism. Dar multă vreme specialiştii nu au putut stabili la ce dată a fost pictat tabloul, care poartă o datare vagă, iar unii au susţinut chiar că, în ciuda titlului dat de autor, ar reprezenta un asfinţit şi nu un răsărit de soare. Acum, munca „detectivistică” a unui astronom a ajutat la rezolvarea enigmei.

Donald Olson, astronom şi profesor de fizică la Texas State University, este cunoscut pentru analizele sale care au ajutat la lămurirea unor controverse istorice.

Olson a studiat întâi fotografii istorice ale portului Le Havre (reprezentat în tablou), pentru a reconstitui vederea spre sud-est pe care ar fi avut-o Monet din camera sa de hotel.

Soarele pictat de Monet apare aşa cum ar fi arătat la 20-30 de minute după răsărit, afirmă Olson. Astronomul a calculat apoi în ce zile acest moment ar fi coincis cu fluxul – singura perioadă în care corăbiile mari ar fi putut intra în apele puţin adânci ale portului, aşa cum  arată scena din tablou.

Olson a obţinut astfel 19 posibile date la care Monet ar fi putut vedea priveliştea pe care a reprezentat-o pe pânza sa.

Pentru a reduce numărul posibilităţilor, Olson a cercetat rapoartele meteorologice din epoca respectivă, eliminând zilele în care fusese furtună. Apoi, felul în care sunt orientate fuioarele de fum din stânga imaginii arată că vântul bătea către est – informaţie care a fost iarăşi confruntată cu rapoartele meteo.

Olson a obţinut în acest fel doar două date posibile la care ar fi putut fi pictat tabloul: 13 noiembrie 1972 sau 25 ianuarie 1973.

Prima dată este mai probabilă, deoarece se potriveşte cu inscripţia „72” trecută de Monet pe pânză, alături de semnătura sa, deşi mulţi istorici de artă tindeau să o neglijeze şi să considere că tabloul ar fi fost pictat mai curând în 1873.

Toate indiciile duc, aşadar, spre concluzia, că Monet ar fi pictat minunatul tablou redând priveliştea văzută din camera sa de hotel din Le Havre, în ziua de 13 noiembrie, 1872, ora 7.35 dimineaţa.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase