Home » D:News » De ce n-ar trebui folosită expresia „lupta cu cancerul”? Explicaţiile specialiştilor

De ce n-ar trebui folosită expresia „lupta cu cancerul”? Explicaţiile specialiştilor

Publicat: 04.11.2014
Experţii în limbaj recomandă medicilor să nu utilizeze un „limbaj războinic” atunci când discută despre cancer cu pacienţii lor: folosirea unor expresii precum „bătălia cu cancerul” sau „lupta împotriva cancerului” îi poate face pe bolnavii de cancer să se simtă vinovaţi şi învinşi atunci când starea lor se agravează.

Un studiu asupra a 200 de pacienţi, persoane care le asigură îngrijirea şi medici a arătat că metaforele războinice îi ajută pe unii pacienţi, dar pe alţii îi fac să se simtă vinovaţi de înrăutăţirea stării lor.

Studiul, realizat de cercetători de la Lancaster University, a urmărit modul în care este descrisă boala de către pacienţi şi personalul medical care îi tratează. 

Ei susţin că limbajul care descrie  cancerul ca pe un „duşman” nu este, de multe ori, de niciun ajutor şi că medicii ar trebui să se concentreze asupra felul în care-şi pot ajuta pacienţii să suporte boala, să-şi ducă existenţa cu ea.

În cazul pacienţilor aflaţi spre sfârşitul vieţii, metafora „luptei” poate avea categoric consecinţe dăunătoare pentru unii oameni, care ajung să se simtă personal răspunzători de faptul că boala lor nu poate fi tratată, a explicat prof. Elena Semino, specialist în lingvistică. 

„Decât să vorbim despre cancer ca despre un duşman care trebuie înfrânt, ar trebui mai curând să vorbim despre el ca despre ceva cu care putem trăi o vreme, despre faptul că putem avea o calitate bună a vieţii, în ciuda cancerului”, a spus ea.

Prof. Semino l-a dat ca exemplu pe Stephen Sutton, un tânăr britanic care a decedat recent şi care a devenit celebru prin atitudinea lui curajoasă şi felul în care s-a bucurat de puţinii ani pe care i-a mai trăit după ce a fost diagnosticat cu cancer colorectal la vârsta de numai 15 ani. Cu ajutorul blogului său şi al unei campanii de strângere de fonduri, Stephen a adunat 5 milioane de lire sterline pentru acţiuni caritabile şi a rămas un exemplu de voinţă, seninătate şi curaj în faţa bolii. 

Stephen Sutton a fost diagnosticat cu cancer colorectal la 15 ani şi a murit în luna mai a acestui an, la 19 ani.    Foto: AFPStephen Sutton a fost diagnosticat cu cancer colorectal la 15 ani şi a murit în luna mai a acestui an, la 19 ani.

Cancerul, spune prof. Semino, devine tot mai mult un fel de boală cronică în societatea occidentală, deci e foarte important să găsim moduri de a trăi cu această boală. 

Ea recomandă ca personalul medical să nu folosească metafore războinice, atunci când vorbşete despre cancer, decât în situaţiile în care pacienţii înşişi folosesc acest limbaj. 

Unii dintre pacienţi sunt înclinaţi să vadă astfel relaţia lor cu cancerul, a explicat un reprezentant al organizaţiei Macmillan Cancer Support; mai ales oamenii tineri „se identifică puternic cu ideea de «a lupta împotriva cancerului» şi folosesc acest limbaj.”

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase