Home » D:News » Ce legătură există între „darul beţiei” şi inteligenţă? Cercetătorii au descoperit un aspect important al acestei relaţii

Ce legătură există între „darul beţiei” şi inteligenţă? Cercetătorii au descoperit un aspect important al acestei relaţii

Ce legătură există între „darul beţiei” şi inteligenţă? Cercetătorii au descoperit un aspect important al acestei relaţii
Publicat: 25.02.2015
Persoanele care consumă alcool în exces sunt mai puţin inteligente, relaţia fiind evidentă mai ales în cazul bărbaţilor tineri, a arătat un studiu realizat în Suedia.

Se cunoştea de mai mult timp faptul că predispoziţia spre beţii frecvente este corelată cu un coeficient de inteligenţă (IQ) mai scăzut, dar se credea că abuzul de alcool este cel care afectează funcţionarea creierului, reducând capacităţile cognitive.

Acest studiu recent a evidenţiat însă, pentru prima oară, că legătura cauză-efect dintre inteligenţă şi abuzul de alcool arată altfel: nu alcoolul reduce coeficientul de inteligenţă, ci inteligenţa mai redusă îi predispune pe respectivii indivizi la un consum excesiv de alcool. 

Asocierea este evidentă mai ales în rândul bărbaţilor tineri care se îmbată frecvent, arată studiul, realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Stockholm şi publicat în jurnalul Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Există şi alţi factori care îi pot predispune pe oameni la consumul de alcool în exces: situaţia materială, cea socială şi educaţia joacă şi ele un rol, spun cercetătorii, care au analizat date referitoare la 50.000 de bărbaţi tineri. 

Însă chiar şi după ajustarea rezultatelor pentru a elimina contribuţia acestor factori, s-a constatat că există o relaţie clară între coeficientul de inteligenţă scăzut şi consumul excesiv de alcool, la bărbaţii tineri. 

Cercetătorii au analizat date referitoare la cca. 50.000 de bărbaţi suedezi născuţi între 1949 şi 1951 şi care au efectuat serviciul militar între anii 1969 şi 1971. 

Cei care aveau cel mai mare risc de a avea probleme cu alcoolul aveau şi cele mai scăzute scoruri la testele de inteligenţă.

Cu mare probabilitate, inteligenţa scăzută este cea care măreşte riscul abuzului de alcool, spun cercetătorii. O relaţie cauzală inversă (excesul de alcool ar fi cel care reduce capacităţile cognitive) este posibilă în cazul unui mic număr de persoane, dar este improbabil să fie întâlnită la oamenii tineri.

S-ar putea, cred specialiştii, ca un coeficient de inteligenţă mai înalt să aibă ca rezultat un stil de viaţă mai sănătos. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase