Home » D:News » ECLIPSA DE LUNĂ, SUPERLUNA 28 SEPTEMBRIE 2015. Încheierea Tetradei Lunilor sângerii şi profeţia Apocalipsei. Totul despre fenomenul rar de noaptea trecută – FOTO

ECLIPSA DE LUNĂ, SUPERLUNA 28 SEPTEMBRIE 2015. Încheierea Tetradei Lunilor sângerii şi profeţia Apocalipsei. Totul despre fenomenul rar de noaptea trecută – FOTO

Publicat: 26.09.2015
În noaptea de duminică spre luni, 27 - 28 septembrie, a avut loc ultima eclipsă totală de Lună dintr-o serie de patru ce a început în urmă cu 18 luni.

Eclipsa totală de Lună sau Luna însângerată din 28 septembrie a încheiat seria de patru astfel de fenomene care au mai avut loc în 15 aprilie 2014, 8 octombrie 2014 şi 4 aprilie 2015.

Galerie foto spectaculoasă cu eclipsa de Lună şi Super Luna!

Eclipsă totală de Lună, din noaptea de duminică spre luni, urma să fie vizibilă parţial din toată ţara. „Vizibilă parţial” înseamnă că nu toată eclipsa se putea vedea din România, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, potrivit informaţiilor furnizate de Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. Din cauza norilor, eclipa nu s-a putut vedea nici parţial.

În cursul eclipselor totale de Lună, satelitul natural al Terrei intră în conul de umbră al Pământului; planeta noastră se găseşte atunci între Soare şi Lună, astfel încât împiedică în mare măsură radiaţia solară să lumineze Luna. Luna rămâne totuşi vizibilă în timp ce trece prin umbra Pământului datorită refracţiei luminii solare de către atmosfera terestră.

Fenomenul astronomic a început cu faza de penumbră a eclipsei la 03 h 11 m (ora Bucureştiului) când penumbra Pământului a început să atingă faţa Lunii. La 04 h 07 m (ora Bucureştiului) a început eclipsa parţială — luna a devenit roşie. Eclipsa totală a început la ora 05 h 11 m (ora Bucureştiului), moment în care luna a devenit complet roşie, a atins punctul maxim la 05 h 47 m (Luna se află în centrul conului de umbră) şi s-a sfârşit la 06 h 23 m.

Următoarele faze ale eclipsei: coborârea Luni sub linia orizontului, sfârşitul eclipsei parţiale de lună şi sfârşitul fazei de penumbră a eclipsei nu erau vizibile din România. Fenomenul astronomic s-a încheiat la ora 08 h 22 m.

Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

În momentele eclipselor Luna se găseşte întotdeauna în faza de Lună plină.

În general, în astfel de ocazii, Luna apare de culoare roşiatică, datorită fenomenului de difuzie a luminii solare prin atmosfera Pământului, care face ca radiaţiile roşii să predomine în lumina pe care o percepem. Datorită aceluiaşi fenomen, cerul apare roşu la răsărit şi la apus, în jurul Soarelui.

Prin urmare, culoarea roşie a Lunii aflate în eclipsă totală nu are nimic supranatural.

Conform tradiţiei, însă, fenomenul reprezintă o schimbare importantă în istoria lumii. Unul dintre faptele cele mai remarcabile este că o serie de patru eclipse de lună consecutive se înregistrează doar de câteva ori în decursul a 2000 de ani. Mai mult decât atât, acestea au coincis cu evenimente religioase importante la nivel global,  după cum a scris pastorul texan John Hagee în cartea sa „Blood Moon Phrofecy” despre aceste evenimente.

Cercetatorii de la NASA au spus la rândul lor că Tetrada s-a produs doar de 3 ori în ultimi 500 de ani. De fiecare dată a coincis cu o tragedie a poporului evreu urmată de un triumf.

Prima Tetradă despre care s-au cules date ştiinţifice s-a produs în Evul Mediu, în 1493. Atunci au fost expulzaţi evreii de către Inchiziţia din Spania. Cea de-a doua Tetradă s-a produs în 1949 şi a coincis cu formarea statului Israel, după mii de ani de luptă, iar cea de-a treia, după o perioada neobişnuit de scurtă, în 1967, când a coincis cu Razboiul de şase Zile arabo-israelian.

În Vechiul Testament (Biblia ebraică, Scripturile evreieşti) se prevesteşte sfârşitul omenirii, atunci când „Soarele se va cufunda în întuneric şi Luna va deveni sângerie, înainte de marea şi teribila zi a venirii Domnului”. Acest lucru ar însemna că imediat după Luna roşie ar avea loc a doua venire a lui Iisus.

Fenomenul de eclipsă se produce de două sau trei ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna se aliniază în aşa fel încât Luna trece prin umbra proiectată de Pământ.

În noaptea de duminică spre luni, 27 – 28 septembrie, a avut loc însă un eveniment astronomic foarte rar şi spectaculos: Super Luna şi eclipsa de Lună.

Un eveniment astronomic similar s-a produs în urmă cu peste 30 de ani, iar următorul va avea peste aproape două decenii.

Pe de altă parte, potrivit presei internaţionale, în noaptea de duminică spre luni, Luna a fost la perigeu, un fenomen spectaculos care mai este numit în termeni populari Super Luna. Acest fenomen apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase Super Luni pe an. În timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decât cel al Lunii pline obişnuite.

Cea mai recentă eclipsă totală de Lună vizibilă din România a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România va fi prin penumbră şi va avea loc pe 16 septembrie 2016, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că erau mâncate de vârcolacii.

Vezi aici o galerie foto spectaculoasă cu eclipsa de Lună şi Super Luna!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase