Home » D:News » Vulcanul Etna a erupt din nou, creând un adevărat spectacol cu foc. A fost cea mai violentă din ultimii 20 de ani – VIDEO

Vulcanul Etna a erupt din nou, creând un adevărat spectacol cu foc. A fost cea mai violentă din ultimii 20 de ani – VIDEO

Vulcanul Etna a erupt din nou, creând un adevărat spectacol cu foc. A fost cea mai violentă din ultimii 20 de ani – VIDEO
Publicat: 04.12.2015
Cel mai înalt vulcan activ din Europa, Etna, a erupt joi din nou, creând pe cerul Siciliei un adevărat spactacol de flăcări, lumini şi nori giganţi.

Muntele Etna a fost relativ liniştit în ultimii doi ani, dar după o intensificare a activităţii lui, joi a erupt dramatic, după cum puteţi vedea în video-ul de mai jos.

Potrivit Institutului Naţional pentru Geofizică şi Vulcanologie din Italia, a fost o erupţie scurtă, dar cea mai violentă care a avut loc în ultimii 20 de ani.
 
În urma erupţiei vulcanice, lava s-a extins pe o suprafaţă de un kilometru, iar anumite jeturi de materie fierbinte au ajuns chiar şi la 3 kilometri. Totodată, cantităţi mari de cenuşă s-au adunat în Mesina, Sicilia şi Calabria, unde aeroportul a şi fost închis.

Marele vulcan are cinci cratere şi se estimează că este activ de circa 2,5 milioane de ani. Prima erupţie a vulcanului consemnată vreodată a fost în urmă cu 6.000 de ani.

În urma erupţiei Etnei se produce o ”furtună murdară”, un fenomen care constă în producerea luminii într-un nor vulcanic.

Fenomenul produce o imagine uluitoare cu fulgere şi lavă. Fenomenul nu are drept rezultat doar o lumină uimitoare, pe care nimeni nu o poate vedea de aproape, ci generează şi mingi sferice perfecte din sticlă.

Se crede că fragmentele din sticlă apar atunci când nori masivi de cenuşă sunt aruncaţi afară din gura vulcanului, iar particule individuale de cenuşă  intră în contact şi în frecare una împotriva celeilalte, producând suficientă electricitate statică pentru a transforma în explozii de fulger.

Acest fulger ar putea fi cheia creării sferelor deoarece încălzeşte aerul cu nori de cenuşă la temperaturi de aproximativ 30.000 de grade Celsius (54.000 grade Fahrenheit), în termen de doar milionimi de secundă. Acesta topeşte particulele de sticlă într-un lichid, iar aceste picături lichide se prăbuşesc prin aer şi se răcesc în sfere mici.

 

Sursa: Science Alert

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase